A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Implementacija sustava nadzora lokalnog zračnog prometa prijemnikom ADS-B-OUT funkcijom na DASH-8 i Airbus floti aviona Croatia Airlines

Implementacija sustava nadzora lokalnog zračnog prometa

Izvor financiranja

CEF

Faza izvedbe

Završen projekt

Ukupni prihvatljivi troškovi (HRK)

5.625.000,00

EU bespovratna sredstva (HRK)

1.125.000,00

Datum sklapanja ugovora

19.12.2018

Završetak projekta

01.05.2020

Opis projekta

Projektom je planirano opremanje 6 zrakoplova Dash-8 i 6 zrakoplova Airbus iz flote Croatia Airlinesa s navigacijskom tehnologijom pomoću koje zrakoplovi mogu određivati svoju poziciju putem satelitske navigacije, ADS-B prijemnikom (eng. Automated dependent surveillance – broadcast – ADS-B) u svrhu poboljšanja učinkovitosti letenja, sigurnosti, smanjenja zagađenja te optimizacije i razvoja SESAR-a (eng. Single European Sky ATM Research – SESAR).

Kao dio sveobuhvatnog plana za razvoj upravljanja europskim zračnim prometom (eng. Air traffic management – ATM) navedena nadogradnja će povećati učinkovitost i interoperabilnost nadzora zračnog prometa i u skladu je sa svim tehnološkim rješenjima za nadzor zračnog prometa koji se trenutno koriste i koji se planiraju koristiti unutar jedinstvenog europskog neba (eng. Single European Sky – SES).