A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Croatia Airlines se pridružuje obitelji EGNOS

Opremanje zrakoplova za korištenje satelitskog signala EU sustava EGNOS

Izvor financiranja

CEF

Faza izvedbe

Završen projekt

Ukupni prihvatljivi troškovi (HRK)

5.537.092,50

EU bespovratna sredstva (HRK)

4.706.527,50

Datum sklapanja ugovora

17.10.2017

Završetak projekta

18.12.2019

Opis projekta

Projektom je planirano opremanje 6 zrakoplova Dash-8 Q400 iz flote Croatia Airlinesa sa opremom za korištenje satelitskog signala europske satelitske mreže GALILEO i navigacijskog sustava EGNOS (eng. European Geostationary Navigation Overlay Service – EGNOS) koja će omogućiti precizno slijetanje pomoću satelitskih LPV prilaza (eng. Localizer Performance with Vertical guidance – LPV).

Tijekom operativnog testiranja u zraku, oprema koja se planira ugraditi pokazala je izniman stupanj navigacijske točnosti i neometani prijem signala te će njezino korištenje pridonijeti povećanju sigurnosti letačkih operacija. Također provedbom projekta smanjit će se potrošnja goriva i emisija stakleničkih plinova te omogućiti bolji odnos vremena provedenog u zraku u odnosu na prijeđenu udaljenost na zemlji.