A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Spašavanje života kroz procjenu i poboljšanje sigurnosti TEN-T cestovnih mreža

Plan procjene i mjera zaštite od nesreća za specifične dionice

Izvor financiranja

CEF

Faza izvedbe

Završen projekt

Ukupni prihvatljivi troškovi (HRK)

2.897.400,00

EU bespovratna sredstva (HRK)

1.448.700,00

Datum sklapanja ugovora

08.07.2019

Završetak projekta

31.07.2021

Opis projekta

Projektom je planirana procjena upravljanja sigurnosti na cestama osnovne mreže TEN-T-a u četiri europske zemlje: Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj i Španjolskoj.

Cilj projekta je demonstracija metodologije procjene na razini cijele mreže i predlaganje ekonomski održivih mjera zaštite od nesreće za specifične dionice, namijenjenih povećanju kvalitete infrastrukture i postizanju značajnih smanjenja broja teških ozljeda i smrti. Projekt će mapirati stope smrtnosti i teških ozljeda na gotovo 8000 km prometnica i izraditi mapu više od 4.000 kilometara kolnika ocijenjenih zvjezdicama za sigurnost (Star Rating), pružiti uvjerljivo tehničko opravdanje za korištenje procjene na razini cijele cestovne mreže, te ponuditi više od 100 primjera ili studija slučaja koje pokazuju kako mapiranje smrtnosti i ozbiljnih ozljeda na temelju podataka o nesrećama može biti korišteno za ciljanje selektivnog sigurnosnog rejtinga.