A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

eGAFOR

Unaprjeđenje meteorološke usluge generalnoj avijaciji

Izvor financiranja

CEF

Faza izvedbe

Završen projekt

Ukupni prihvatljivi troškovi (HRK)

3.000.000,00

EU bespovratna sredstva (HRK)

2.550.000,00

Datum sklapanja ugovora

25.09.2017

Završetak projekta

30.06.2021

Opis projekta

Projektom je planirana provedba aktivnosti kako bi se, korištenjem eGAFOR-a (eng. electronic General Aviation Forecast), omogućilo da korisnici meteoroloških (MET) usluga za letove na niskim visinama (eng. Low level flight – LLF) na jednom mjestu dobiju jedinstvenu i usklađenu prognozu za planirani let preko područja više država.

Zbog letenja na niskim visinama te općenito malih i slabije opremljenih zrakoplova koji se koriste u tu svrhu ta skupina letova izložena je opasnim meteorološkim pojavama zbog čega je LLF, po pitanju sigurnosti, trenutno jedan od najopasnijih načina letenja. Projekt se temelji na suradnji pružatelja MET usluga na području srednje i jugoistočne Europe, a pokriva područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.