A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 14.9.2021

Aplikaciju za lakše kretanje Šibenikom izradit će Hrvatski telekom

Hrvatski telekom u roku od šest mjeseci izradit će aplikaciju za pametne telefone s pregledom korisnih informacija o prometu u gradu Šibeniku. Aplikacija će osim izvora informacija o prometu biti i platforma za kupnju karata u autobusnom prijevozu i na javnim parkiralištima.

Šibensko poduzeće „Gradski parking“ d.o.o. u lipnju je pokrenulo natječaj za izradu aplikacije za pametne telefone s pregledom korisnih informacija o prometu u kretanju i mirovanju. Na natječaju je pobijedio Hrvatski Telekom d.d. s ponudom od 676.776,77 kuna. Ugovorom potpisanim u kolovozu predviđeno je kako će aplikacija zaživjeti u roku od šest mjeseci.

Aplikacija je jedna od komponenti opsežnog projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“. Projekt je započet u srpnju 2018., u sklopu projekta izgrađen je i opremljen logistički centar Poljana, otvoren uz svečanu priredbu 28. lipnja 2020., a još predstoji isporuka 11 autobusa te opremanje 17 autobusnih stajališta na području Grada Šibenika info displayima. Iako cjenovno vrlo mali dio – manje od jedan posto od 99,4 milijuna kuna ukupnih troškova projekta – upravo je aplikacija spona između korisnika i nove infrastrukture presudna za uspjeh projekta.

Sloboda izbora načina putovanja

Aplikacija će imati dvojnu funkcionalnost, te će osim izvora informacija o prometu u realnom vremenu biti i platforma za kupnju karata u autobusnom prijevozu i na javnim parkiralištima po modelu e-plaćanja. Šibenčani i posjetitelji moći će u par poteza prstom doći do pregleda slobodnih parkirnih mjesta i napraviti rezervaciju, kupiti kartu za parking ili autobusnu kartu, ili pak provjeriti vozni red, vrijeme do dolaska autobusa i saznati gdje se nalazi najbliža autobusna postaja.

Unatoč prostornoj grupiranosti stanice javnih bicikala, autobusnog kolodvora, željezničkog kolodvora te brodske i trajektne luke, dosad je zahvaljujući neusklađenosti različitih oblika prijevoza automobilski promet bio dominantan u Šibeniku. Projektom integrirane mobilnosti i digitalizacijom informacija o prometu znatno će se olakšati kombiniranje usluga različitih načina prijevoza te pronalaženje parkirnog mjesta, što bi trebalo dovesti do drastičnog smanjenja dobro poznatih gužvi oko povijesne jezgre.

Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu ostvaruje potporu u iznosu 73,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“