A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 25.3.2022

Uspješno spojen posljednji segment mosta Ston

Posljednji segment čelične konstrukcije mosta Ston spojen je jutros nedaleko mjestašca Broce na Pelješcu. Spajanje konstrukcije dugačke 485 metara, koja premošćuje Stonski zaljev, izvorno je bilo planirano u srijedu, 16. ožujka, ali je planove poremetila bura.

Konstrukcija mosta izvedena je u samo šest segmenata dužine između 60 i 85 metara, a težine veće od 350 tona. Čelični segmenti proizvedeni su u ljeto prošle godine u pogonima Brodosplita, odakle su baržom i tegljačem transportirani na gradilište.

U vrlo osjetljivom balansiranju, koje nije moguće uz vjetar jači od 18 km/h, segmenti su podizani na visinu od 40 metara prije spajanja. Posljednji, centralni segment pozicioniran je uz istovremeno korištenje dvije dizalice. Sad kad je osnovna konstrukcija postavljena, na mostu počinje izgradnja kolnika.

Raspon mosta Ston povezuje tunele Polakovica i Supava, a ima 5 stupova i 2 upornjaka. Izgradnjom ovog zahtjevnog objekta na trasi pristupne ceste Pelješkom mostu, koja je u rukama grčkog AVAX-a, bit će dodan još jedan komad slagalice u projektu „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom.“ Navedeni projekt, koji će za sobom ostaviti više od jednog velikog mosta, financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.