A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 27.4.2021

Dva projekta unaprjeđenja gradskog prometa u Splitu financirat će se iz EU fondova

U Splitu su sklopljena dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava vrijedna više od 156 milijuna kuna. Sredstvima Kohezijskog fonda će se u financirati nabava 47 novih autobusa i uvođenje inteligentnog transportnog sustava na prometnom području grada Splita.

Prilikom posjeta predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Splitsko-dalmatinskoj županiji, u gradu pod Marjanom sklopljena su dva ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava čija ukupna vrijednost prelazi 156 milijuna kuna.

Najprije su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali ugovor o dodjeli 74,39 milijuna kuna bespovratnih sredstava s predsjednikom Uprave gradskog poduzeća „Promet“ Miroslavom Delićem. Novcem Kohezijskog fonda će se u 85-postotnom iznosu financirati nabava čak 47 novih autobusa ili trećine autobusnog voznog parka. S dolaskom novih autobusa koji se predviđa prije kraja 2023. godine jednak će broj zastarjelih vozila otići u povijest.

Zatim je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s ministrom Butkovićem i ravnateljem Petricom potpisao i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara. Potporom u iznosu od 81,7 milijuna kuna omogućit će se uvođenje tzv. inteligentnog transportnog sustava na prometnom području grada Splita, koje obuhvaća i susjedni Solin. Partneri Grada Splita u provedbi zahtjevnog projekta su Lučka uprava Split, Županijska uprava za ceste na području Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske ceste i Grad Solin.

Inteligentni transportni sustav donosi brojna poboljšanja za sudionike u prometu na temelju poboljšanog upravljanja informacijama. Osnovu splitskog sustava činit će prometne analitičke kamere postavljene na 28 semaforiziranih raskrižja. Podaci koje prikupe koristit će se za optimizaciju semafora prema opterećenju i, primjerice, davanje prioriteta vozilima javnog gradskog prijevoza i hitnih službi. Programska podrška i aplikativna rješenja korisnicima će omogućiti uvid u sve informacije iz domene prometa. Sustavom će se upravljati iz prostorija Postaje prometne policije u bivšoj zgradi „Čistoće“ u Dubrovačkoj ulici.

Oba projekta ostvarila su pravo na financiranje bespovratnim sredstvima EU fondova kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Natječaje za dostavu projektnih prijedloga provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Usmjereni su na podizanje kvalitete javnog gradskog prijevoza kako bi ga se učinilo privlačnijim za građane.