A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 27.11.2020

Završen projekt zahvaljujući kojem Zagrepčane prevozi 29 novih autobusa

Lokacija

Zagreb

Održavanjem završne konferencije 24. studenoga obilježen je završetak projekta „Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.“ vrijednog oko 56 milijuna kuna. Ugovor kojim je ZET-u dodijeljeno 44,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nova vozila potpisan je 29. siječnja 2019., prvi kontingent autobusa predstavljen je 26. lipnja 2020., a od ovog utorka sva su vozila u prometu na području Grada Zagreba.

Održavanjem završne konferencije u autobusnom pogonu Podsused u utorak, 24. studenoga, obilježen je završetak projekta „Nabava 29 autobusa za ZET d.o.o.“ vrijednog oko 56 milijuna kuna. Istaknuti sudionici konferencije bili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u svom obraćanju istaknuo doprinos Grada Zagreba, ZET-a i nadležnog ministarstva projektu, te predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević Žgela, koja je smjestila projekt u kontekst ZET-ovih ulaganja u obnovu voznog parka.

Provedbom projekta je tvrtka Zagrebački električni tramvaj d.o.o. iskoristila gotovo 38 milijuna kuna iz europskog Kohezijskog fonda i 6,7 milijuna kuna iz Državnog proračuna za pomlađivanje flote autobusa. Kao i raniji ZET-ov projekt kojim je predviđena nabava 15 novih autobusa putem leasinga, i upravo završeni projekt ostvaren je posredstvom Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ kojim upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova. Postupak dodjele sredstava provelo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ugovor kojim je ZET-u omogućeno korištenje bespovratnih sredstava za nabavu novih vozila potpisan je 29. siječnja 2019. godine. Prvi kontingent autobusa predstavljen je 26. lipnja ove godine, a nakon isporuke posljednjih sedam autobusa ovog utorka, sva su vozila u prometu na području Grada Zagreba.

Riječ je o 14 poluniskopodnih autobusa proizvođača IVECO, model Crossway LE, kapaciteta 29 + 60 putničkih mjesta te 15 niskopodnih autobusa proizvođača MAN, model Lion’s City, kapaciteta 33 + 48 putničkih mjesta. Pristupne platforme za olakšan ulaz osoba s invaliditetom, video nadzor i klimatizacijski sustav neke su od glavnih prednosti novih vozila. Važna karakteristika su i najmoderniji motori EURO 6 ekološke norme, budući da je smanjenje štetnog utjecaja na okoliš jedan od glavnih ciljeva projekta.

Mogućnost korištenja sredstava za projekte koji ostvaruju potporu Europske unije ostvaruje se prijavom na Poziv na dostavu projektnih prijedloga. U sklopu Poziva na koji je prijavljen i projekt ZET-a ukupno je prijevozničkim poduzećima iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Zadra, Pule, Siska, Dubrovnika i Vinkovaca dodijeljeno više od 314 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih obnovi voznog parka. Projektima obuhvaćenima Pozivom predviđena je isporuka 187 autobusa, a završetkom posljednjeg ZET-ovog projekta broj novih autobusa na ulicama hrvatskih gradova koji su nabavljeni uz potporu EU fondova popeo se na 161.