A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 07.6.2021

Lučka uprava Zadar s izvođačem ugovorila obnovu zadarske rive

Potpisan je ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji zadarske rive vrijedan otprilike 47,8 milijuna kuna. Župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra Branko Dukić su prigodom potpisivanja govorili o značaju projekta za Zadar.

Danas su u Zadru ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić i vodstvo tvrtke Adriaing d.o.o. – direktor Matjaž Andrejašič, prokurist Jože Andrejašič i direktor podružnice Buje Nino Filipin – potpisali ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji zadarske rive vrijedan otprilike 47,8 milijuna kuna bez PDV-a. Svečanosti potpisivanja prisustvovali su predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin te gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Potpisivanjem ugovora počinje odbrojavanje 15 dana do početka radova, koji bi prema planu trebali potrajati dvije godine i tri mjeseca. U tom razdoblju 905 metara Obale Petra Krešimira IV bit će rekonstruirano, a gat na Obali dograđen kako bi se omogućilo pristajanje brodske linije 409 Zadar – Preko. Liburnska obala će pak proći rekonstrukciju zaobalnog dijela duljine 600 metara i širine 5 metara, što obuhvaća obalu i rubni kamen, pješačke površine i pet nekadašnjih trajektnih rampi.

Riva na ponos Zadrana

Među uzvanicima na potpisivanju dominantan je bio osjećaj građanskog ponosa. Župan Božidar Longin govorio je o znamenitostima i iskustvima na kojima počiva identitet Zadra: „Uz Sv. Donat i riva je svakako simbol Zadra i nema nas koji u svojoj mladosti njome nismo šetali, skočili s rive, okupali se na mulu i živjeli je na raznorazne načine. Zadarska riva je između ostalog, uz Perivoj kraljice Jelene, i pluća grada, a ima poseban značaj: mnogi Zadrani su tu prohodali, rađale su se ljubavi nove… Danas smo na korak velikog pomaka, prvi puta da će se zadarska riva koja je bila srušena i uništena bombardiranjem u potpunosti obnoviti“, kazao je župan Longin.

Gradonačelnik Branko Dukić obratio se izvođačima radova riječima: „Ovo je kao da nam dirate kamenje crkve sv. Donata, stoga oprezno, odgovorno i pažljivo s rivom!  Divna je riva našeg grada, emotivna je to pjesma i emotivan je ovaj trenutak u terminalu koji  me uvijek iznova podsjeti kako Zadrani snove pretvaraju u stvarnost.

Gradonačelnik isto tako nije propustio zahvaliti ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću i državnom tajniku Josipu Bilaveru na potpori i održanim obećanjima. Ministarstvo je odigralo presudnu ulogu osiguravanja uvjeta za dodjelu financijske potpore projektu iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Zahvaljujući usklađenosti s ciljevima programa projekt „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok“ vrijedan nešto manje od 67,5 milijuna kuna primio je potporu od oko 56,6 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda te gotovo 10 milijuna kuna iz Državnog proračuna.