A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 12.5.2023

Luka Baška nakon završetka proširenja spremna za novi val putnika

Baška, poznata po bogatoj povijesti i predivnim plažama, dobila je još jedan razlog za ponos - novu i veću luku za prihvat putničkih brodova.

Visoki dužnosnici i lokalni stanovnici jučer su, 11. svibnja, u Baškoj zajedno priredili slavlje povodom otvaranja proširene luke. Na svečanosti je ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Albert Franković ugostio potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, zamjenika primorsko-goranskog župana Vojka Brauta te načelnika Općine Baška Tonija Juranića. Najstariji ribar u Baškoj, devedesetogodišnji Anton Rode dao je emotivnu notu ceremoniji, prerezavši vrpcu na Maloj rivi.

Projektom je izvedena dogradnja primarnog lukobrana Vela riva za 50,55 m, te produženje sekundarnog lukobrana Mala riva za 105 m. Oba lukobrana će služiti za prihvat linijskih putničkih brodova ovisno o vremenskim uvjetima. Nova lučka infrastruktura je primjerena plovilu koje će prometovati na planiranoj liniji Baška-Lopar-Baška.

Investicija vrijedna 5,46 milijuna eura je primila potporu od 4,48 milijuna eura iz Kohezijskog fonda i 790 tisuća eura iz Državnog proračuna RH, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Dogradnjom je osigurana nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Baška, i omogućen odgovarajući privez i sigurnost na vezu za linijske brodove.

Dugoročno je najveći dobitak stvaranje preduvjeta za uvođenje linije za povezivanje otoka Raba s kopnom preko luke Baška, te veća razina usluge za korisnike javnih brodskih linija. Omogućavanjem bolje povezanosti s okolnim otocima i kopnom, ovaj projekt će zasigurno unaprijediti turističku ponudu Baške i otoka Krka.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na otvorenju se osvrnuo na uspješnu provedbu lučkih projekata u Primorsko-goranskoj županiju. Od pet velikih projekata četiri su završena – na Cresu, Crikvenici, Unijama, a sada i u Baškoj, dok su u luci Rab radovi u tijeku. Ministarstvo je sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. ovim projektima pružilo ključnu financijsku potporu, uz koju ni realizacija nije izostala.