A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 02.7.2021

Potpisivanje ugovora za projekt Rekonstrukcija Primorske ulice u Novalji

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije Primorske ulice potpisan u petak vrijedan je 28,5 milijuna kuna. Provedbom zahvata ulica će se proširiti u dvosmjernu prometnicu.

Na svečanosti u petak, 2. srpnja 2021. godine u Vijećnici Grada Novalje, kojoj su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ličko-senjski župan Ernest Petry i drugi uzvanici, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija Primorske ulice u Novalji. Ugovor, kojim je za projekt vrijedan 28,5 milijuna kuna osigurana 85-postotna financijska potpora iz Kohezijskog fonda i 15-postotna potpora iz Državnog proračuna, potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo.

Primorska ulica je cesta koja prolazi uz morsku obalu, a predstavlja jedini ulaz u luku otvorenu za javni promet Luka Novalja-luka Jug. Provedbom zahvata proširit će se u dvosmjernu prometnicu s unaprjeđenom cestovnom, oborinskom, biciklističkom i pješačkom infrastrukturom. Suvremeni izgled Primorske ulice upotpunit će solarne klupe i solarne čekaonice za autobuse koji prometuju ulicom, ugradnja horizontalne signalizacije koja olakšava pristup osobama s invaliditetom i prikladno uređenje krajobraza.

Promjena nabolje za Novalju

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver opisao je rekonstrukciju kao uvod u nova ulaganja. „Što se tiče same Novalje, ovo je pristupna cesta koja ide u novu luku koja će također biti financirana europskim sredstvima. Trenutno se radi na dokumentaciji, na prijavi samog projekta i očekujemo do kraja ove godine potpisivanje i tog vrijednog projekta.” – najavio je državni tajnik.

Promjene koje će donijeti rekonstrukcija Primorske ulice, u kombinaciji s planiranom rekonstrukcijom luke otvorene za javni promet Novalja – jug, opisao je gradonačelnik Ivan Dabo: „To su revolucionarne stvari koje će iz temelja izmijeniti postojeću situaciju i stvoriti visoke standarde, ne samo za funkcioniranje prometa, i dati arhitektonski oblik potreban Gradu Novalji, pogotovo na prvoj udarnoj fronti do mora odakle kreću svi dojmovi, utjecaji i efekti na same građane grada Novalje, a i na sve goste koji nas posjećuju.”

Rekonstrukcija Primorske ulice će uslijed smanjenja ljetnih gužvi na cesti povećati sigurnost svih sudionika u prometu i smanjiti rizik od prometnih nesreća. Olakšan pristup luci Novalja razveselit će sve stanovnike Novalje, a naročito one koji su zbog zaposlenja, obrazovanja, zdravstvene skrbi i drugih razloga od životne važnosti primorani ići na kopno.

Više od milijarde kuna za lučku infrastrukturu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture omogućilo je financiranje projekta rekonstrukcije Primorske ulice kroz Drugi poziv za sufinanciranje unaprjeđenja lučke infrastrukture u funkciji obalnog linijskog pomorskog prometa, putem kojeg je već 20 projekata otočnog povezivanja i obnove malih primorskih luka ostvarilo financiranje.

Prilikom potpisivanja ugovora ministar Butković izrazio je spremnost za nastavak izdašnog financiranja lučkih projekata sredstvima EU fondova i Državnog proračuna. „Ovaj današnji projekt i svi ovakvi projekti financiraju se s 85 posto bespovratnih sredstava, ali također je bitno naglasiti da Ministarstvo osigurava preostalih 15, tako da svaki grad i svaka lučka uprava zapravo ima osigurano 100-postotno financiranje. Na njima je samo da pripreme projektnu dokumentaciju.”, zaključio je nakon potpisivanja Ugovora. Ministar se osvrnuo na dostupnost sredstava u godinama koje dolaze rekavši: „Nama je u novoj perspektivi od 2021. do 2027. godine također na raspolaganju oko 120 milijuna eura, a nadam se i nešto više. To znači dodatni impuls od preko milijarde kuna za projekte, odnosno prilika za sve lučke uprave, gradove i općine i njihove projekte.

Ravnatelj Petric, čija agencija upravlja ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava, izvijestio je kako se sredstvima Kohezijskog fonda trenutačno financira 20 projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture, ne uključujući projekt u Novalji. Čak je 15 projekata u fazi izvođenja radova, dok je na 5 projekata u tijeku provedba postupaka javne nabave. Do kraja 2021. godine, 5 će luka biti dovršeno i otvoreno za promet, dok se konačni završetak svih projekata očekuje do kraja prosinca 2023. godine.