A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 03.7.2023

Nastavak morske bajke: Otok Kaprije dobio novu luku

Završna konferencija projekta „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije“ održana je u petak, 30. lipnja u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku. Konferencija je ugostila ravnatelja Uprave sigurnosti plovidbe kap. Sinišu Orlića iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, šibensko-kninskog župana dr. sc. Marka Jelića, zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika Danijela Miletu te partnere i suradnike na projektu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), Agencije za obalni linijski pomorski promet, kao i članove Mjesnog odbora Kaprije.

Konferenciji je prethodio obilazak novog trajektnog pristana 700 metara sjeverozapadno od središta Kaprija, u organizaciji Lučke uprave Šibensko-kninske županije koja je provela projekt vrijedan 3,2 milijuna eura. Gostima je predstavljen pristan dug 55 m i širok 6 m, prilagođen većim brodovima dubljeg gaza koji su otporniji na loše vremenske uvjete. Za Kaprijane smanjena mogućnost otkazivanja veze sa Šibenikom znači bolju povezanost s kopnom i drugim otocima šibenskog arhipelaga.

Budući da je operativna obala u središtu mjesta malih dimenzija, pristajanje trajekta na rivi izazvalo bi prometno zagušenje i komunalne probleme. Poziciju novog pristana stoga je odredila potreba za smanjenjem prometnih gužvi u području luke i središtu Kaprija. Manipulativni plato za pretovar robe površine 2.300 m2 izgrađen je uz pristan.

Primjer dobrog korištenja EU fondova i suradnje među institucijama

Projekt izgradnje pristana započeo je 25. lipnja 2020. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) i Lučke uprave Šibensko-kninske županije. Dvije godine radova kulminirale su tehničkim pregledom i pribavljanjem uporabne dozvole za trajektni pristan 2. svibnja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,2 milijuna eura, od čega je 2,7 milijuna eura osigurano iz Kohezijskog fonda Europske Unije, dok je ostatak financiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz državnog proračuna.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić na konferenciji je najavio nastavak ulaganja u otočku infrastrukturu i istaknuo da su projekti kao ovaj na Kapriju preduvjeti podizanju kvalitete života na otocima. Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije jedan je od 25 projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture financiranih kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Njihova ukupna vrijednost iznosi 165 milijuna eura, a primili su potporu veću od 152 milijuna eura bespovratnih sredstava.