A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 09.6.2021

Posljednji segmenti Pelješkog mosta stigli na gradilište

Brod za prijevoz posebnih tereta Development Way dovršio je isporuku posljednja 24 čelična segmenta za izgradnju Pelješkog mosta. Završetak izgradnje najavljen je za kraj 2021. godine.

Teretni brod Development Way u utorak, 8. lipnja, stigao je na vez u Luku Ploče, nakon što je isplovio iz Kine koncem travnja. Iz proizvodnih pogona je na hrvatski jug dopremio 24 segmenta rasponske konstrukcije mosta, težine 4,777 tona. Time je okončana isporuka ukupno 165 segmenata koji će, jednom kada budu spojeni, činiti 2404-metarski gornji ustroj i prometnu površinu mosta.

Most je sada na okupu, a dijelove treba uklopiti u, riječima njegovog arhitekta Marjana Pipenbahera, prekrasnu nježnu bijelu liniju sa šest pilona i nosivih konstrukcija. Tri četvrtine odnosno 1800 metara čelične konstrukcije već je montirano, a posao spajanja segmenata mosta varioci će prema sadašnjoj dinamici radova obaviti do kraja rujna.

Završni radovi na mostu uključuju ugradnju instalacija, elektroinstalacija i rasvjete, mjere antikorozivne zaštite, postavljanje hidroizolacije i asfaltnog sloja. Izvođenje završnih radova trajat će do kraja godine, nakon čega će most biti spreman za tehnički pregled. Iduće godine u ovo vrijeme nježnu bijelu liniju mosta trebale bi presijecati siluete vozila.

Infrastrukturni projekt ‘Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom’, čiji središnji dio je izgradnja Pelješkog mosta, najveći je projekt ugovoren u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Iz programa je za financiranje troškova projekta osigurano 3 milijarde i 215 milijuna kuna bespovratnih sredstava.