A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 29.10.2021

Udareni temelji novog trajektnog pristaništa Vela Luka

Vela Luka stanje radova listopad 2021.

Na gradilištu trajektnog pristaništa Vela Luka, radovi na nosivoj konstrukciji dobro napreduju. Nastavi li izvođač trenutnim intenzitetom, Vela Luka trebala bi imati odgovarajući terminal za domaće i međunarodne trajektne linije u jesen 2022. godine.

Četvrtina građevinskih radova na kapitalnom projektu izgradnje pomorskog putničkog terminala u Veloj Luci je završena. To je pokazatelj da se radovi, započeti krajem svibnja, odvijaju visokim intenzitetom.

Ugovorom o radovima, „teškim“ pozamašnih 75 milijuna kuna, predviđeno je 18 mjeseci za dovršetak radova. Županijska lučka uprava Vela Luka nadležna je za provedbu projekta. U upravi ne isključuju mogućnost da zahvat bude završen i prije isteka ugovornog roka.

Radi se o dobrodošloj vijesti, obzirom da je riječ o drugom po redu najvećem projektu lučke infrastrukture financiranom sredstvima EU fondova. Prvenstvo pripada još jednom budućem blagu otoka Korčule – novoj luci Polačište.

U Veloj Luci će se 515 m duga lučka obala nadograditi kako bi se ondje smjestila 3 trajektna veza. Luka će time steći uvjete za prihvat dva trajekta duljine 70 m i jednog trajekta od 150 m. Izgradnjom će se operativna lučka površina, potrebna za ukrcaj i iskrcaj s trajekata, povećati za 18 i pol tisuća kvadratnih metara.

Dosadašnji tijek radova uključivao je izvedbu armiranobetonskih pilota, temelja i masivnih stupova na kojima će počivati kasnija konstrukcija. Pogledom na nosive elemente koji izviru iz mora stječe se dojam o razmjerima i konačnom izgledu putničkog terminala u izgradnji.

Infrastruktura ide ukorak s rastom prometa

Upitan o koristima koje se očekuju od projekta, vrijednog 111,2 milijuna kuna, ravnatelj Županijske lučke uprave Boris Žuvela ponudio je objašnjenje. „Riječ je o izuzetno važnom projektu za Vela Luku, ali i cijelu Korčulu. Radi se o povezivanju otoka s kopnom. Ukrcaj vozila za Split moguć je jedino preko luke Vela Luka, a iz godine u godinu sve je veći broj putnika i vozila koji prometuju na toj liniji i sadašnje trajektno pristanište jednostavno nije u mogućnosti pratiti takvo povećanje. Fizička ograničenja su došla do svog kraja i ne može se bez novog pristaništa. Novi terminal omogućit će bolje uvjete za prihvat trajekata, što dugoročno donosi veći broj putnika i vozila, olakšan prijevoz prema kopnu i, nadamo se, uvođenje dodatnih linija.“ – izjavio je ravnatelj.

Potreba za novom lučkom infrastrukturom prepoznata je u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. U sklopu programa je za izgradnju terminala osigurano 77,2 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda i 13,6 milijuna iz Državnog proračuna.