A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 25.7.2022

Sućuraj na Hvaru dočekao otvorenje trajektnog pristaništa

Vanjski vez luke Sućuraj, koji će se koristiti za prihvat trajekata, u petak 22. srpnja otvoren je uz prigodnu ceremoniju i blagoslov. Novom pristaništu svijetlu su budućnost došli poželjeti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik općine Sućuraj Ivan Slavić i ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević.

Načelnik Slavić naglasio je značaj projekta: „Danas smo svjedoci otvaranja trajektnog pristaništa koje su stanovnici otoka Hvara dugo čekali. Novo pristanište omogućit će pristajanje trajekata za oko 100 automobila. S tim će se smanjiti dosadašnje gužve i ubrzati protok prometnih sredstava i putnika u lukama Sućuraj i Drvenik između kojih u ljetnoj sezoni dnevno prođe više od 1100 automobila, a godišnje između 300 i 500 tisuća putnika. Stoga je ovo značajan događaj za otok Hvar; sve njegove stanovnike, posjetitelje i turiste.

Predugo čekanje, kako Hvarana tako i njihovih gostiju, središnji je pokretač projekta. Zbog neadekvatnog pristaništa čekanje ukrcaja na trajekt je ljeti trajalo i do četiri sata. Na samu izgradnju čekalo se pak od listopada 2019. godine, kada su radovi započeli. Odonda je uspješno uređeno 3500 četvornih metara obalnog pojasa te je izgrađen 80-metarski gat s dvije ukrcajno-iskrcajne rampe pojedinačne duljine 20 metara. Uređen je i prometni pristup zoni trajektnog pristaništa. Time je završen najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Općini Sućuraj, a čekanju došao kraj.

Produkt politike ravnomjernog regionalnog razvoja

Izgradnjom trajektnog pristaništa podignuta je razina sigurnosti odvijanja pomorskog prometa u luci. To omogućuje zamjenu manjih trajekata kapaciteta 36 vozila i 150 putnika na liniji Drvenik-Sućuraj trajektima tipa Supetar, s kapacitetom prihvata 100 vozila i 600 putnika.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je boravio na otoku Hvaru u četvrtak i petak, odao je priznanje svima koji su pridonijeli otvorenju vanjskog veza u luci Sućuraj. Istaknuo je kako je ulaganjem, čija vrijednost iznosi 21,8 milijuna kuna, od čega 18,2 milijuna sredstava EU-a, poboljšana prometna povezanost kopna i otoka Hvara s lukom koja omogućuje da tu pristaju trajekti većih kapaciteta.

Želimo da naša politika ravnomjernog regionalnog razvoja omogući svim otočanima kvalitetniji i povoljniji život, bolju i kvalitetniju mobilnost, a da u ovoj turističkoj sezoni, 2022. koja je već sada po noćenjima na 96 posto rekordne 2019., prihodi nastave rasti te da turizam još jednom, zajedno sa svim drugim povezanim djelatnostima daje veliki doprinos rastu BDP“, zaključio je predsjednik Vlade.