A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 08.11.2021

Završen iskop posljednjeg tunela na pristupnim cestama Pelješkog mosta

Tunel Supava dug 1.290 metara uspješno je probijen u četvrtak, 4. studenoga. Tunel je dio obilaznice grada Stona, pristupne ceste Pelješkom mostu koja će biti izgrađena do sredine 2022. godine.

Ekipe koje je grčki izvođač radova AVAX angažirao na danonoćnom poslu probijanja tunela Supava ostvarile su svoj cilj u četvrtak, 4. studenoga. Tunel Supava dug 1.290 metara uspješno je probijen. Njegov južni portal preko Stonskog kanala sada gleda na svog blizanca, tunel Polakovicu koji je probijen u srpnju.

Oba tunela dio su obilaznice grada Stona, pristupne ceste Pelješkom mostu koja je u izgradnji duž teškog i često nepristupačnog terena. Zahvaljujući razlomljenom terenu poluotoka Pelješca, trasa obilaznice vodi iz tunela na most Ston, a zatim izravno u drugi tunel.

Iskop tunela Supava, zadnjeg tunela na pristupnim cestama, trajao je 13 mjeseci, od listopada prošle godine. Nakon iskopa, nastavljaju se radovi na oplati glavne i servisne tunelske cijevi, njihovu opremanju, izgradnji poprečnih veza i izvođenju kanalizacije.

Ugovor za izgradnju stonske obilaznice sklopljen je 9. listopada 2019. godine, a radovi su započeli 5. prosinca 2019. godine. Sklopljen je s tvrtkom AVAX S.A. sa sjedištem u Grčkoj na iznos od 511,5 milijuna kuna. Građevinski radovi na ovoj prometnici, o kojoj ovisi divovski Pelješki most, završit će sredinom 2022. godine.