A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 24.5.2022

Rekonstruirani gat novi je zaštitni znak luke Unije

Radovi na projektu „Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije - II. Faza” završeni su u ožujku 2022. godine. Luka Unije se sastoji iz operativno-zaštitnog gata i dijela morske obale na korijenu gata. U sklopu II. faze glava postojećeg gata-lukobrana, starih dimenzija 55 m x 6 m, je produljena i proširena u obliku slova T, po 30 m na obje strane.

Veće dimenzije gata poboljšavaju sigurnost na vezu i omogućavaju odgovarajući privez za linijske brodove. Neprekinuto održavanje brodskih, brzobrodskih, katamaranskih i RO-RO linija jamac je veza s okolnim administrativnim središtima Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, kao i s destinacijama na talijanskoj obali Cesenatico, Pesaro, Rimini. Zato je ovaj projekt od iznimne važnosti za domicilno stanovništvo Unija. Profitirat će i gospodarstvo i turizam na susjednim otocima, kroz osiguravanje stalnih komunalnih vezova, više linijskih brodova i nautičara u tranzitu.

Projekt ukupne vrijednosti 37,38 milijuna kuna je sufinanciran s 34,26 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od kojih 85% iz europskih izvora te 15% iz Državnog proračuna. Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Mali Lošinj, a radove je izvodila riječka tvrtka Sun Adria.

Rezultati projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji održanoj 20. svibnja 2022. godine u lošinjskom hotelu „Aurora“. Na konferenciji su bili nazočni ravnatelj Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Dominik Paparić, zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija, predsjednik Mjesnog odbora Unije Roberto Nikolić, kao i predstavnici nacionalnog brodara i lučkih uprava Jadrana.

Provedba projekta značajno utječe na sigurnost plovidbe u unijskom kanalu, na sigurnost ukrcaja i iskrcaja putnika, sigurnost i učestalost otočkih linija, opskrbu otoka, otočkog stanovništva i gostiju otoka arhipelaga. Prethodno su prekidi linija bili česti zbog lokalnih maritimnih uvjeta – u akvatoriju Unija se za jakog nevremena mogu očekivati valovi od četiri ili četiri i pol metra koji sprečavaju pristajanje brodova.