A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 18.3.2021

Nakon potpisivanja ugovora više ništa ne stoji na putu projektu rekonstrukcije Lapadske obale

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je u utorak potpisao ugovor s predstavnicima izvođača radova i izvršitelja usluge stručnog nadzora na projektu Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale. Troškovi projekta od gotovo 70 milijuna kuna u potpunosti su financirani bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković je u utorak potpisao ugovor s predstavnicima izvođača radova i izvršitelja usluge stručnog nadzora na projektu Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale. Sklapanjem ugovora za radove vrijednog oko 51 milijun kuna i ugovora za nadzor vrijednog 412 tisuća kuna s PDV-om omogućen je početak radova, koji je najavljen za prve dane travnja.

Nositelj i izvođač radova na projektu je zajednica ponuditelja koju čine Texo Molior d.o.o. iz Cavtata i talijanska tvrtka Impresa Costruzioni Mentucci Aldo S.r.l., dok će stručni nadzor obavljati Trames d.o.o. Radovi na rekonstrukciji Lapadske obale izvodit će se na 840-metarskom potezu od raskrižja s ulicom Nikole Tesle do raskrižja kraj benzinske postaje. Njihovim dovršetkom omogućit će se pretvaranje prometnice iz jednosmjerne u dvosmjernu.

Projekt uključuje izgradnju nove obalne konstrukcije i zelene šetnice s biciklističkom stazom, uređenje parkirališta i pješačkih površina. Uz to, radovi obuhvaćaju uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza i njihovo opremanje nadstrešnicama, rješavanje oborinske odvodnje i javne rasvjete.

Dobre vijesti za građane Dubrovnika

Za dovršetak građevinskih radova predviđen je rok od 30 mjeseci. Koristi od rekonstrukcije Lapadske obale trebali bi osjetiti ponajprije njeni stanovnici. Slabost vodovodne mreže i odvodnje već neko vrijeme muči kućanstva na tom području. Obilnije padaline uzrokuju plavljenje kuća i nedostupnost čiste vode.

Rekonstrukciju će jedva dočekati i svi koji redovito voze Lapadskom obalom i osobno su iskusili česte prekide u prometu. Naviranje mora u kolničku konstrukciju i ispiranje tamponskog sloja rezultira pucanjem vodovodnih cijevi u trupu ceste i obustavom prometa. Provedbom projekta će opisani problemi biti otklonjeni.

Dodatni razlog za zadovoljstvo gradonačelnik Franković pronalazi u činjenici da rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale neće opteretiti proračun Grada Dubrovnika. Troškovi projekta od gotovo 70 milijuna kuna u potpunosti su financirani bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ Udio EU sredstava pritom iznosi 85% ili 59,4 milijuna kuna, dok je izvor preostalih 10,5 milijuna kuna državni proračun.