A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 03.9.2021

Sklopljen ugovor za projekt u luci Stinica, važnoj karici u povezivanju Raba s kopnom

Potpisan je Ugovor kojim se 18,9 milijuna bespovratnih sredstava dodjeljuje Lučkoj upravi Senj u svrhu izgradnje nove rampe u luci Stinica. Luka Stinica je najvažnija morska luka za povezivanje otoka Raba s kopnom, a izgradnjom nove rampe povećat će se broj ostvarenih plovidbi na liniji 337 Mišnjak-Stinica.

U Rabu je jučer potpisan Ugovor kojim se 18,9 milijuna bespovratnih sredstava dodjeljuje Lučkoj upravi Senj u svrhu izgradnje nove rampe u luci Stinica. Nova rampa, čiji položaj štiti plovila na vezu od udara bure, osigurat će veću dostupnost luke i veću sigurnost uplovljavanja i isplovljavanja brodova u periodu izvan glavne turističke sezone.

Luka Stinica je najvažnija morska luka za povezivanje otoka Raba s kopnom, luka ticanja državne trajektne linije 337 Mišnjak-Stinica. Stoga je projekt u Stinici od velike važnosti za stanovnike Raba, kao i okolice Senja. Kako trajektnom linijom u jesenskim i zimskim mjesecima najčešće putuju korisnici Psihijatrijske bolnice Rab te Doma zdravlja Rab, osobito je pak značajan za osjetljive društvene skupine. Krajnji cilj projekta je smanjiti zakrčenost luke i omogućiti neometano prometovanje na relaciji otok Rab – kopno.

Potpisnici ugovora, za čije su financiranje sredstva osigurana u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić.

Prometno povezivanje otoka Raba okupilo predstavnike svih razina vlasti

Svečanosti na Rabu uz potpisnike su prisustvovali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, saborski zastupnik Josip Borić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ličko senjski župan Ernest Petry, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović.  

Upućeni u projekt očekuju kako će izgradnja nove rampe omogućiti povećanje broja ostvarenih plovidbi na liniji 337 za barem 50 putovanja godišnje, osobito u periodu između listopada i ožujka, kada vremenski uvjeti najviše utječu na smanjenje broja ostvarenih plovidbi. Između nadograđene luke Stinica i trajektne luke Mišnjak prometovat će trajekt »Četiri zvonika« porinut 2017. u Kraljevici, najbolje što Rapska plovidba može ponuditi.

Ministar Butković i ravnatelj SAFU Petric posjet Rabu iskoristili su za potpisivanje još jednog ugovora, uz onaj posvećen luci Stinica, i to ugovora o financiranju projekta rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab. Razloge zbog kojih je projektima dodijeljena potpora ministar je pojasnio u svom obraćanju. “Projekt u Stinici dugo se pripremao te će po završetku znatno olakšati manevriranje trajekata, a projekt u gradu Rabu izmijenit će vizuru grada i doprinijeti razvoju turizma“, izjavio je ministar Butković.

Ukupna vrijednost projekata u lukama Rab i Stinica, koji otoku Rabu jamče sigurne brodske veze, iznosi oko 56,3 milijuna kuna.