A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 10.3.2023

Vela Luka dobila putnički terminal kakav sanjaju na moru i kraju

Završeni su građevinski radovi na novom pomorsko-putničkom terminalu u Veloj Luci na otoku Korčuli. Prostrani terminal na lokaciji ispred bivše tvornice „Jadranka” bi, kao suvremeno opremljena trajektna luka, trebao zamijeniti luku u povijesnoj jezgri naselja.

Radovi su započeli u proljeće 2021. godine, a bili su usmjereni na izgradnju tri trajektna veza – dva duga 70 metara i jedan duljine 150 metara – te jednog pomoćnog 30-metarskog veza. Velika dubina gaza između 8 i 13,5 metara, potpomognuta manipulativnom zonom od 18 tisuća kvadratnih metara s prostorom za ukrcaj i parkiralištem, omogućuje pristajanje velikih trajekata bez zakrčenosti luke i stvaranja gužvi na obali.

Za izgradnju pomorsko-putničkog terminala iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) izdvojeno je više od 12 milijuna eura. Program OPKK, unutar prioritetne osi u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, odgovara na prometne potrebe otočnih zajednica, ulaganjem u lučku infrastrukturu koja služi redovnom prijevozu između kopna i otoka.

Pod pokroviteljstvom OPKK i Ministarstva već je uspješno rekonstruirano osam jadranskih luka. Međutim, terminalu u Veloj Luci pošlo je za rukom biti prva nova tj. premještena luka čija izgradnja je završena uz financiranje iz EU fondova.

Prije izdavanja uporabne dozvole, terminal još mora biti spojen na sustav kanalizacije i elektroenergetsku mrežu. Uz to, nastavlja se postavljanje montažnih objekata za blagajnu, čekaonicu, javni wc i lučke prostorije. Otvaranje novih vrata Korčule planirano je u lipnju, na početku turističke sezone.

Premještanje lučke djelatnosti izvan središta grada pomoći će Veloj Luci da očuva svoj idilični izgled s razglednice.