A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 12.6.2020

Dovršen najveći dio radova na dionici pruge od Dugog Sela do Križevaca

Lokacija

Željeznička pruga na dionici Dugo Selo – Križevci

Projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, kao dijela dionice buduće nizinske pruge od Rijeke do Botova, odnosno granice s Mađarskom, trenutno je u visokoj fazi dovršenosti. Obavljeno je 62 posto planiranih radova na 36,4 kilometara dugoj željezničkoj dionici.

U sklopu projekta rekonstruiraju se lukovi na postojećem kolosijeku ukupne dužine 9,4 kilometara, rekonstruira se postojeće kolodvore Dugo Selo, Vrbovec i Križevci. Tu je još i izgradnja novog kolodvora Gradec, izgradnja pet novih mostova i rekonstrukcija 7 postojećih, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza koji se zamjenjuju sa 12 križanja u dvije razine i dva pješačka prijelaza koje će zamijeniti novi pothodnici te nadogradnja i modernizacija električne, signalno-sigurnosne te telekomunikacijske infrastrukture.

Ovaj projekt, sufinanciran europskim sredstvima, dio je šireg plana kojim će se na hrvatskom dijelu Mediteranskog koridora dužina dvokolosječnih pruga povećati za minimalno 145 kilometara te je dio 3,5 milijardi eura vrijednog investicijskog ciklusa koje je pokrenut u željeznici.