A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 16.12.2021

Započeli radovi na izgradnji podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

Otpočeli su građevinski radovi u okviru projekta Izgradnje podvožnjaka u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku. Ovaj zapadni ulaz u grad, poznat i kao Čepinska cesta, presijeca željeznička pruga. To ga čini velikim generatorom gužvi i izvorom frustracija. Ne čudi, stoga, što je uklanjanje ove kosti u grlu godinama prva na popisu želja gradskih i županijskih vlasti.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i njegov prethodnik na toj dužnosti, kao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić u više su navrata nastojali osigurati preduvjete za realizaciju projekta. Najveću prepreku predstavljalo je financiranje zahvata. Ova prepreka, česta u provedbi infrastrukturnih zahvata, preskočena je 21. svibnja, ostvarenjem potpore u punom iznosu vrijednosti projekta. Bespovratna sredstva osigurana su u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Uklanjanjem platana u pripremi za izgradnju željezničkog mosta učinjeni su konkretni i nepovratni koraci na putu do razrješenja zastoja u jednoj od najprometnijih ulica Osječko – baranjske županije. Uz dva mosta i podvožnjak kojim će se odvojiti cestovni i željeznički koridor, projektom je predviđena izgradnja pješačkih i biciklističkih staza. Ujedno, projekt prati i izvođenje kvalitetne javne rasvjete i oborinske odvodnje. Najteže će biti nadoknaditi sjenu starih platana, no na svako posječeno zasadit će se četiri mlada stabla.

Ugovor o izvođenju radova vrijedan 54,4 milijuna kuna sklopljen je prošlog mjeseca između gradonačelnika Radića i predsjednika Uprave Osijek – Koteksa d.d., Zorana Škorića. Posebna regulacija prometa na Čepinskoj cesti potrajat će od danas do završetka radova u jesen 2023. godine. Ostavština projekta za Osječanke i Osječane bit će olakšan ulaz i izlaz iz južnog dijela grada i brži prilaz budućem Gospodarskom centru.