A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 14.5.2020

Radovi na izgradnji trajektne luke Tkon u punom jeku

Lokacija

Luka Tkon

Projekt izgradnje trajektne luke Tkon odvija se u skladu s planovima i ne odstupa od planiranih rokova usprkos pandemiji uzrokovanoj koronavirusom. Prvi projekt lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u aktualnim se izvanrednim okolnostima odvijao uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

U tijeku je nadogradnja i uređenje postojećeg trajektnog pristaništa u luci Tkon na otoku Pašmanu, uz uređenje platoa pristaništa za ukrcaj i iskrcaj vozila koji će imati tri prometna traka za čekanje na ukrcaj i jedan za vozila za hitne slučajeve. Gradi se i podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija luke te plato ukrcajnog čekališta u parkirališta, kao i autobusno stajalište. Kad projekt bude završen, najkasnije do kraja 2021. godine, povećat će se sigurnost, kapacitet i kvaliteta prijevoza na državnoj trajektnoj liniji Tkon-Biograd za sve stanovnike i goste Pašmana. Očekuje se kako će ovaj projekt značajno smanjiti gužve i vrijeme čekanja na ukrcaj u periodima vršnog opterećenja te poboljšati prometnu povezanost otoka, što će rezultirati većom kvalitetom života i dostupnošću raznolikih sadržaja otočanima.