A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 15.10.2021

Krotitelj valova – završen novi lukobran u luci Korčula

Građevinski radovi na projektu rekonstrukcije lukobrana Puntin, popularnog šetališta u gradu Korčuli, su završeni. Projektom je ojačano temeljno tlo i učvršćena konstrukcija lukobrana, čime je Puntin zaštićen na dugi niz godina.

Završeni su građevinski radovi na projektu rekonstrukcije lukobrana na Zapadnoj obali Luke Korčula. More se razbistrilo, šetači vratili na susjednu plažu. Više ništa ne odaje da su još prošli mjesec pod zidinama korčulanskog starog grada strojevi preslagivali masivne gromade nove školjere. Novi lukobran i valobran pravi su primjer kako ljepota leži u jednostavnosti. Splitskom izvođaču radova Pomgrad Inženjering pritom je pošlo za rukom posao završiti prije roka.

Lukobran Puntin popularno je šetalište na sjevernom dijelu grada Korčule. Smješten podno kula Kanavelić i Zakerjan, štiti luku od bure, nevremena i valova.

U luci Korčula pristaju brodske linije 614 Orebić – Korčula, 9608 Korčula – Prigradica – Hvar – Split i 9807 Lastovo – Korčula – Polače – Sobra – Šipanska Luka – Dubrovnik. Njihova nesmetana plovidba je presudna za normalan život na otoku. Rekonstrukcijom je lukobran Puntin na dugi niz godina zaštićen od oštećenja i deformacija koje su prijetile urušavanjem starog objekta. Zemljanim radovima i nasipavanjem je ojačano temeljno tlo na kojem lukobran počiva. Konstrukcija lukobrana učvršćena je stupnjacima i armiranobetonskom oblogom, a ugrađena je i nova višeslojna školjera.

Lukobran spremno dočekuje jesen

Zbog potrebe da se očuva vizura starogradske jezgre i izvorni izgled lukobrana, radovi su izvođeni krajnje oprezno i uz angažman konzervatora. Tako je, primjerice, tijekom uklanjanja kamenog pločnika u ranoj fazi radova svaki kamen označen brojem, zaštićen, a potom odložen u neposrednoj blizini. Kasnije je starim kamenom oplemenjen parapetni zid i šetnica.

Izvođenje radova pratio je tehnički pregled izvršen 15. rujna i izdavanje privremene uporabne dozvole za lukobran. Uspješan završetak radova na projektu vrijednom preko 10,5 milijuna kuna, za čiju je provedbu oko 8,9 milijuna osigurano iz Kohezijskog fonda i oko 1,6 milijuna iz državnog proračuna, obilježen je na završnoj konferenciji u organizaciji Županijske lučke uprave Korčula.

Projekt rekonstrukcije lukobrana Puntin ostvaren je na zadovoljstvo Korčulana, koji će sigurnije putovati na obližnje otoke i kopno. Zadovoljni će biti i brodari, čija su plovila u luci Korčula odsad zaštićena od nepovoljnih vremenskih uvjeta.