A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 15.1.2021

Dodijeljena EU sredstva projektu rekonstrukcije luke Ubli na Lastovu

15. siječnja potpisani su Ugovor za rekonstrukciju luke Ubli na Lastovu i Sporazum o realizaciji projekta sanacije dijela obale i izgradnje gata u Luci Cavtat. Rekonstrukcija trajektnog pristaništa u Ublima provest će se u sklopu projekta vrijednog 59 milijuna kuna. Na temelju potpisanog Ugovora, projekt ostvaruje potporu od 50 milijuna kuna iz europskog Kohezijskog fonda.

Ston je u petak bio poprište potpisivanja dvaju važnih dokumenata za obnovu luka na području Dubrovačko-neretvanske županije. Radi se o Ugovoru za rekonstrukciju luke Ubli na otoku Lastovo te Sporazumu o realizaciji projekta sanacije dijela obale i izgradnje gata u Luci Cavtat. Svečanost potpisivanja je za istim stolom okupila velik broj uzvanika. Ugovor za rekonstrukciju luke Ubli potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric te ravnatelj Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije Antun Banovac. Svoj su potpis na Sporazum o potrebi sanacije i rekonstrukcije luke otvorene za javni promet Cavtat stavili resorni ministar Butković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Lučke uprave DNŽ Antun Banovac.

Rekonstrukcija trajektnog pristaništa u Ublima, jedinog na Lastovu, provest će se u sklopu projekta pod nazivom „Rekonstrukcija luke otvorene za javni promet Ubli, otok Lastovo“ vrijednog 59 milijuna kuna. Na temelju potpisanog Ugovora, projekt ostvaruje potporu iz europskog Kohezijskog fonda u iznosu od 50 milijuna kuna, dok je preostali iznos osiguran iz Državnog proračuna.

Radovi na rekonstrukciji uključuju izgradnju novog trajektnog pristana s priveznom obalom u duljini 110 m i rampom za ukrcaj i iskrcaj vozila, produljenje postojeće obale za trajekte, uređenje prometnih površina, kao i cestovni spoj luke sa županijskom cestom, a sve u svrhu povećanja sigurnosti i kapaciteta luke Ubli, osiguranja usluge pomorskog prijevoza tijekom cijele godine te bolje povezanosti otoka Lastova s kopnom. Protekne li provedba prema planu, prvi posjetitelji zakoračit će na novi trajektni pristan prije isteka 2023. godine.

Luka u Cavtatu svoju nadolazeću obnovu duguje projektu sanacije dijela obale i izgradnje gata financiranom s oko 30 milijuna kuna nacionalnih sredstava.

Prenosimo izjavu ministra Butkovića povodom potpisivanja: – „Od ova dva jedan projekt ide iz EU fondova, luka Ubli, drugi se financira iz nacionalnih sredstava, obnova luke u Cavtatu. Pelješki most i izgradnja lučke infrastrukture, odnosno kako je ja nazivam – renesansa na našoj obali ostat će upamćeni u mandatu Vlade RH Andreja Plenkovića. Ukupna vrijednost je oko 90 milijuna kuna. Mi svi koji živimo na moru i od mora znamo što znači graditi luku jer je lice i naličje svakog mjesta. To je više i od otočkog povezivanja, to je sigurnost, podiže imidž, manjeg ili većeg mjesta na otoku ili priobalju. Drago mi je da smo uspjeli ugovoriti tih milijardu kuna, a ovo što se događa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je gotovo 600 milijuna vrijednih projekata, a kad se pokrenu i ostali projekti to će biti 700 milijuna kuna. To pokazuje da ova županija zna provoditi projekte, da zna pripremati projekte, kao i naravno njezine Županijske lučke uprave” – rekao je ministar.

Uključujući projekt u luci Ubli, na području Dubrovačko-neretvanske županije je trenutno u provedbi šest projekata unaprjeđenja lučke infrastrukture sufinanciranih sredstvima Europske unije, čija ukupna vrijednost iznosi 571,7 milijuna kuna.