A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 29.4.2021

Tunel Kamenice ugledao svjetlo dana, ceste na Pelješcu primakle se mostu

Na Pelješcu je u utorak dovršeno probijanje tunela Kamenice, u sklopu izgradnje pristupne ceste Pelješkom mostu. Izvođač Strabag je i tunel Kamenice i tunel Debeli Brijeg na dionici Duboka - Zaradeže prokopao prije zadanog roka.

U utorak je podnevni mir poremetila potmula eksplozija kojom je okončan proboj 499 metara dugog tunela kroz brdo Kamenice na Pelješcu. Tunel Kamenice jedan je od dva nova tunela na 12-kilometarskoj dionici pristupne ceste Pelješkom mostu od čvorišta Duboka do čvorišta Zaradeže.

Probijanje tunela Debeli Brijeg na istoj trasi izazvalo je veliku pozornost u prosincu zbog činjenice da je ostvareno čak 74 dana ranije od očekivanog. Baš kao i Debeli Brijeg, tunel Kamenice probijen je prije zadanog roka. Iskop tunela izvodio se miniranjem. Ekipe u dnevnoj i noćnoj rotaciji napredovale su tempom od otprilike 10 metara po danu, postavljajući eksplozivne naboje od 400-tinjak kilograma.

Izgradnju dionice Duboka – Zaradeže, koja predstavlja drugu fazu projekta izgradnje i povezivanja Pelješkog mosta, provodi Strabag AG. Da Austrijanci rade i brže od predviđanja potvrdio je Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, koji je na dan prokopa tunela pratio posjet premijera gradilištu Pelješkog mosta u Komarni i prenio mu dobre vijesti.

Izgradnja Pelješkog mosta odmakla je tako daleko da se potpuno spajanje konstrukcije očekuje ovog listopada. Fokus se stoga prebacuje na pristupne ceste koje su nužne kako bi se ostvario cilj povezivanja cjelokupnog hrvatskog teritorija.

Izgradnja Pelješkog mosta s pristupnim prometnicama je krunski dragulj u portfelju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Projekt vrijedan više od 4 milijarde kuna financira se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.