A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 18.5.2022

Štorija luke Baška prelazi na drugo poglavlje

Radovi na projektu „Dogradnja luke Baška”, započeti u studenom 2020. godine, od sredine svibnja odvijaju se paralelno na prvoj i drugoj fazi.

Dvije faze izgradnje obuhvaćaju glavne sastavnice projekta. Faza I se odnosi na 50-metarski produžetak primarnog lukobrana Vela riva. Faza II uključuje produljenje sekundarnog lukobrana – Male rive. Mala riva se u prvom dijelu produžuje u pravcu postojećeg lukobrana za dodatnih 75 m. Nakon toga se prelama i zakreće prema unutarnjoj strani luke u dužini od 30 m.

Dogradnjom zaštitnih lukobrana koji su ujedno u funkciji privezne obale, luka Baška bit će primjerena za prihvat brodova u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi. Županijska skupština Primorsko-goranske županije u prosincu 2018. godine donijela je Odluku o utvrđivanju županijske linije na relaciji Baška-Lopar-Baška. Linija može početi prometovati nakon realizacije projekta “Dogradnja luke Baška” i osiguravanja uvjeta prihvata broda. Do tada će samo duža linija Valbiska-Lopar povezivati otoke Krk i Rab.

Uz sigurnost za linijske brodove, nadograđena će luka Baška bolje pokrivati potrebe lokalnog stanovništva za pomorskom infrastrukturom za privez brodica.

Prikaz-linije-Baska-Lopar-Baska

Radovi neće ometati turiste i njihove domaćine

Tijekom 2021. i prvog tromjesečja 2022. godine izvodili su se radovi na produžetku glavnog lukobrana, gdje je nasipano 13.000 m3 kamene podloge za ugradnju školjere. Zatim je montirana oplata za betoniranje i položena armatura te su izbetonirani temelj valobranog zida i nadmorski dio obalnog zida.

U svibnju se izvodi betoniranje valobranog zida na glavnom lukobranu, a istovremeno su započeli radovi faze II na Maloj rivi gdje se trenutno ugrađuju čelične košuljice i armaturni koševi u bušotine pilota te betoniraju piloti. U radovima sudjeluju ponton Fiumanka i teretni brod „Ivona”, koji prebacuju tešku mehanizaciju.

Radnici Aqua Mont Service-a će sredinom lipnja prekinuti s izvođenjem radova. Montaža prefabriciranih elemenata nastavit će se poslije turističke sezone. Izvršenje završnih radova popločenja i ugradnje lučke opreme planirano je do kraja 2022. godine. Rok provedbe samog projekta „Dogradnja luke Baška“, sufinanciranog s 39,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, istječe u prosincu 2023. godine.