A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 15.11.2021

Javnosti predstavljeni projekti riječne plovidbe „Opatovac“ i „Sotin“

Početne konferencije projekata "Uređenje vodnog puta rijeke Dunav kod Sotina" i „Izgradnja međunarodnog zimovnika na Dunavu u Opatovcu" održane su, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u petak, 12. studenog 2021. godine u dvorani Gradskog muzeja Vukovar. Sudjelovanjem na konferenciji projekte su podržali lokalni i županijski dužnosnici.

U dvorani Gradskog muzeja Vukovar, u petak je održana početna konferencija dvaju važnih projekata u sektoru unutarnje plovidbe. To su projekt „Uređenje vodnog puta rijeke Dunav kod Sotina“, kao i projekt „Izgradnja međunarodnog zimovnika na Dunavu u Opatovcu“.

Najvažnije informacije o projektu „Sotin“ okupljeni su mogli saznati iz prezentacije koju su održali Zrinko Zvocak i Andrija Spajić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Okosnica projekta „Sotin“ je izgradnja tri građevine za regulaciju toka rijeke Dunav, koje će spriječiti odnošenje obale i širenje riječnog korita kod naselja Sotin. Izostane li nužna intervencija, protok vode s vremenom će dovesti do urušavanja obale, koje prijeti Sotinu i mjesnoj crkvi. U jednom od scenarija koje projekt nastoji spriječiti, stradalo bi i arheološko nalazište Cornacum, izvor vrijednih nalaza iz rimskog razdoblja.

Snažnu lokalnu dimenziju oba projekta prepoznali su predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave. Nazočnima se tako obratio zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac, dok su u predstavljanju projekta „Opatovac“ sudjelovali načelnica općine Lovas Tanja Cirba i zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Franjo Orešković.

Projektom „Opatovac“ povećat će se sigurnost plovidbe Dunavom izgradnjom zimovnika za 23 plovila standardnih dimenzija – duljine 76,5 i širine 11,4 metra.

Zimovnik je vodeni prostor uređen kao sklonište od oštećenja ledom, velikom vodom ili ostalim vremenskim nepogodama. Prema priručnicima za plovidbu, brod se nikada ne bi trebao naći na više od dana plovidbe od skloništa. Stoga se zimovnike i zimska skloništa gradi u razmacima od 50-ak kilometara.

Izgradnja zimovnika uključuje izgradnju obalnih građevina, privezne opreme i uređenje akvatorija.

Projekt uređenja vodnog puta Dunava kod Sotina, naselja u sastavu Grada Vukovara vrijedan je 43,6 milijuna kuna. Vrijednost projekta izgradnje zimovnika u susjednom Opatovcu iznosi 48,2 milijuna kuna. U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ osigurano je njihovo financiranje sredstvima Kohezijskog fonda u visini 85%, kao i potpora od 15% iz Državnog proračuna.