A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 22.12.2022

‘Zakotrljao’ se EU projekt nabave putničkih vlakova

Tri nova vlaka u prometu su od srijede, 21. prosinca. Inauguralnom vožnjom, od Glavnog kolodvora u Zagrebu do Dugog Sela i natrag, je obilježeno puštanje u promet vlakova za gradsko-prigradski promet iz kvote projekta „Obnova voznog parka HŽ putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima”. Projekt, kojim HŽPP nastavlja zamjenu najstarijih vlakova u svojoj floti, predviđa nabavu 21 elektromotornog vlaka (EMV) od kojih će 11 prometovati na gradsko-prigradskim, a 10 na regionalnim linijama.

Vlakovi za gradsko-prigradski prijevoz vozit će na relaciji Savski Marof – Zagreb GK – Dugo Selo. Vlakovi u regionalnom prijevozu prometovat će na pravcima Zagreb – Vinkovci – Tovarnik, Zagreb – Sisak – Novska, Zagreb – Koprivnica, Zagreb – Karlovac – Rijeka, Zagreb – Zabok i Vinkovci – Vukovar.

Ukupna vrijednost projekta „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima“ iznosi nešto manje od 1,3 milijarde kuna (171,7 milijuna eura). HŽPP za provedbu prima potporu veću od 1 milijarde kuna (137,5 milijuna eura) iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) za razdoblje 2014. – 2020. Najveći izvor financiranja je pritom Kohezijski fond iz kojeg je osigurano 85% vrijednosti potpore, dok 15% predstavlja nacionalnu komponentu.

Milijardu kuna vrijednu potporu iz OPKK ugovorili su HŽ Putnički prijevoz, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU), u rujnu 2020. godine. Na natječaju za razvoj i proizvodnju vlakova pobijedio je hrvatski proizvođač vlakova i tramvaja KONČAR – Električna vozila. Neki od putnika na prvoj vožnji novim vlakovima zbog toga su bili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i predsjednik Uprave KONČAR – električnih vozila Josip Ninić.

Zakoračili smo u desetljeće posvećeno željeznici

Mi smo u ovoj 2022. godini imali realizaciju i ostvarenja velikih prometnih projekata, od Pelješkog mosta, dovršenja 5C koridora do čitavog niza drugih projekata koje uspješno provodimo. Obnova željezničke infrastrukture i voznog parka ključni su projekti i projekti koji će zapravo obilježiti sljedećih desetak do dvanaest godina kada govorimo o prometnoj infrastrukturi“, naglasio je Oleg Butković. Na odobravanje potpredsjednika Vlade i ministra naišla je i sposobnost domaće tvrtke da ponudi najbolje uvjete na zahtjevnom natječaju i koristi europska sredstva.

Doprinos očuvanju industrijske proizvodnje i radnih mjesta u Republici Hrvatskoj dodatna je pozitivna strana projekta. Ključne komponente novih vlakova kao što su glavni elektromotorni pogon, sustav upravljanja i komunikacija, pomoćna napajanja i okretna postolja proizvode se u Hrvatskoj. Proizvodnja se ne mora zaustaviti na dvadeset i jednom EMV-u, budući da u HŽ Putničkom prijevozu već najavljuju nabavu još šezdesetak novih vlakova do 2032. godine.

Novi EMV-ovi nudit će putnicima lagodnije putovanje zbog veće udobnosti, kapaciteta većeg od 500 mjesta, besplatnog interneta i sigurnije vožnje. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i HŽPP obnovom voznog parka za putnički promet nastoje potaknuti veću uporabu željeznice, s obzirom da je putovanje vlakom održiv i cjenovno najpristupačniji vid prometa na srednjim udaljenostima.