A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 03.6.2022

Kontejneri počeli stizati na novi terminal u Luci Brod

Terminal za pretovar tereta u Slavonskom Brodu, izgrađen prošle godine kao dio unapređenja infrastrukture u luci Slavonski Brod, u srijedu 1. lipnja službeno je započeo s radom. Gradnja terminala predstavljala je najnoviju fazu modernizacije vrijednu 130 milijuna kuna, a sufinancirana je s 49,7 milijuna kuna europskih sredstava, posredstvom Instrumenta za povezivanje Europe. U nove vezove, vertikalnu obalu, dva pristaništa i terminale s pomoćnim objektima ugrađeno je ukupno 17.000 m3 betona i gotovo 2.000 t čelika. Projektom je predviđen pretovar milijun i pol tona različite robe godišnje.

„Kontejneri su počeli kontinuirano dolaziti u Slavonski Brod koji je sada i u međunarodnim razmjerima upisan kao luka iskrcaja i ukrcaja. Ovdje je trenutno za otpremu i drvo iz Bosne i Hercegovine i Srbije. U pregovorima smo da se preko Luke Brod dopremaju i otpremaju kontejneri i iz južne Mađarske. Njima je bliže da po kontejnere dolaze ovdje nego da idu u Budimpeštu, gdje kontejneri stižu iz Antwerpena i Rotterdama“, rekao je ravnatelj Luke Brod Marijan Jurić.

Položaj Luke Slavonski Brod na lijevoj obali rijeke Save, 4 kilometra jugoistočno od grada Slavonskog Broda, povoljan je za riječni promet sa srednjom i južnom Europom kao najisplativiji oblik prijevoza tereta. Cestovnom i željezničkom infrastrukturom luka je povezana s međunarodnim prometnim koridorima, kao i s gospodarskim subjektima iz samog Slavonskog Broda.

Projekt koji ima dobru budućnost

Početak rada terminala bio je povod za posjet članova Vlade u četvrtak, 2. lipnja. Luku Brod obišli su predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ministar Butković najavio je da se do kraja godine očekuje izdavanje građevinske dozvole za projekt vezan za poboljšanje plovnosti Save, vrijedan 20 milijuna kuna, kojim bi se uredilo riječno korito na kritičnoj dionici Novi Grad-Jaruge. Izrada projektne i studijske dokumentacije te ishođenje potrebnih rješenja i dozvola u pripremi za provedbu projekta poboljšanja plovnosti također se financira posredstvom Instrumenta za povezivanje Europe.

Ministar je istaknuo potrebu podizanja plovnosti Save na višu razinu, između ostalog produbljenjem riječnog korita. Produljenje razdoblja plovnosti na najmanje sedam mjeseci u godini osiguralo bi svijetlu budućnost za projekte Lučke uprave Slavonski Brod.