A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 29.6.2022

KONČAR će proizvesti prvi od 21 elektromotornog vlaka do kraja 2022. godine

Prigodom posjeta ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića tvorničkim halama KONČAR – Električnih vozila, u Ulici Ante Babaje u Zagrebu ovog utorka, najavljena je isporuka prvog iz serije elektromotornih vlakova naručitelju HŽ Putnički prijevoz do kraja 2022. godine.

„Doista je zadovoljstvo vidjeti danas i ovu tvornicu i vlakove koje Končar radi za HŽ Putnički prijevoz. Ono što treba pohvaliti je da koristimo europska sredstva u nabavci novih vlakova, a to rade hrvatske tvrtke. U ovom slučaju to je Končar koji je respektabilan, prepoznatljiv, renomiran proizvođač vlakova i tramvaja. Mislim da je dobro da tu hrvatska industrija ima veliki benefit.”, izjavio je ministar Butković. Zaključio je kako proces proizvodnje vlakova ide jako dobro, dodavši da bi prvi vlak trebao biti gotov do kraja ove godine.

Narudžba vrijedna 1,06 milijardi kuna dio je projekta „Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima”, za čiju provedbu su osigurana sredstva iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nabavlja se ukupno 21 elektromotorni vlak (EMV) – 11 vlakova u konfiguraciji za gradsko-prigradski i 10 za regionalni prijevoz. Nabavom novih vlakova želi se potaknuti građane na korištenje željezničkog prijevoza kao energetski najučinkovitijeg i cjenovno najpristupačnijeg.

Obnova preko 50 % flote do 2024. godine

Projekt sufinanciran europskim sredstvima predstavlja nastavak modernizacije voznog parka HŽ Putničkog prijevoza, kojom se postepeno rješava problem visoke starosti vozila. Sve veći broj novih motornih vlakova omogućava zamjenu vozila koja se bliže kraju životnog vijeka.

U prvom koraku osuvremenjivanja, HŽPP je nabavio tri prototipna motorna vlaka. Nakon uspješnih pilot-vožnji, u 2015. i 2016. godini nabavljeno je i pušteno u promet 20 novih EMV-a i jedan novi dizel-motorni vlak. Prijevoznik bi, prema ministrovim riječima, do kraja 2024. u voznom parku trebao imati 70 novih vlakova. Pošto je u voznom parku HŽPP-a u 2018. godini bilo 119 motornih vlakova, najavljeni tempo isporuke znači da će novi vlakovi ubrzo predstavljati više od 50 % flote.

Dodatnom nabavom novih vlakova unaprijedit ćemo uslugu. Putnicima ćemo pružiti veću udobnost, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te poboljšati lokalnu i regionalnu povezanost i mobilnost, a nadam se i privući nove putnike. Uz ovaj projekt koji sufinancira Europska unija, u sklopu novog operativnog programa 2021. – 2027. planiramo nabaviti i nove vlakove za neelektrificirane pruge i modernizirati kapacitete za održavanje vlakova.”, istaknuo je predsjednik Uprave HŽPP-a Željko Ukić.

Domaća vozila po karakteristikama i kvaliteti uz bok najboljima na svijetu

Vlakove koje proizvodi KONČAR – Električna vozila pogone trofazni asinkroni vučni motori, s napajanjem iz elektroničkih IGBT pretvarača, koji omogućuju vožnju najvećom brzinom od 160 km/h. Četverodijelne niskopodne kompozicije bit će opremljene rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima i prostorom za bicikle, a kompletan odjeljak za putnike bit će pod videonadzorom. Dizajn interijera bit će svijetao i udoban, s panoramski zasjenjenim staklima za udobno putovanje.

Regionalni vlakovi imat će 4 vrata na svakoj strani vlaka. Sjedala će biti izvedena većinom kao dvosjedi, s kapacitetom od 209 sjedećih i 222 stajaća mjesta. Zbog činjenice da su zahtjevi u prigradskom prometu različiti, gradsko-prigradski vlakovi imat će 8 vrata na svakoj strani vlaka. Sjedala će biti izvedena većinom kao jednosjedi, s kapacitetom od 130 sjedećih i 385 stajaćih mjesta. Uz vizualne i glasovne najave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku bit će omogućen besplatan pristup internetu (WiFi). Duljina vlaka iznosi 75 m, a sustav upravljanja većim brojem vlakova omogućuje povezivanje do tri vlaka u jednu kompoziciju.

Izvan okvira projekta, priliku za hrvatske proizvođače ministar Butković vidi u nadolazećoj nabavi dva prototipa baterijskih vlakova, vrijednosti 100 milijuna kuna, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO). Također je najavljeno skoro raspisivanje natječaja za nabavu dvadeset novih tramvaja za Zagreb i njih deset za Osijek.