A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 20.5.2020

Traju radovi na sve tri etape unapređenja infrastrukture Zagrebačke obale u luci Rijeka

Lokacija

Luka Rijeka

Cilj ovog projekta je eliminirati postojeće usko grlo i prilagoditi željezničku infrastrukturu u glavnom kolodvoru Rijeka kako bi se osigurali potrebni kapaciteti za povećanu potražnju luke Rijeka i novog Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala.

Radovi na rekonstrukciji teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu izvodit će se u tri etape:

1. Etapa: Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka, koja obuhvaća rekonstrukciju i produljenje 12 kolosijeka i izvlačnjaka te radove na donjem ustroju u cilju poboljšanja nosivosti i odvodnje podloge (investitor HŽ Infrastruktura).

2. Etapa: rekonstrukcija spoja s terminalom za generalne terete u Bazenu Rijeka (investitor Lučka uprava Rijeka).

3. Etapa: izgradnja novog intermodalnog terminala: Izgradnja četiri kolosijeka duljine 400 m na novom dijelu kontejnerskog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu (investitor Lučka uprava Rijeka).

Radovi su započeli u kolovozu 2019. godine i odvijaju se istovremeno na sve tri etape projekta, a trebali bi biti završeni do kraja 2021. godine.

Cijeli projekt naziva Rijeka Gateway, koji obuhvaća razvoj novog Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala se realizira u nekoliko faza i nakon završetka svih faza imati će ukupnu površinu od približno 20 hektara, operativnu obalu ukupne dužine od 680 metara i dubinu mora uz obalni rub od 20,0 metara. Ove maritimne karakteristike ga stavljaju u grupu „Deep Sea“ terminala koji mogu prihvatiti i servisirati kontejnerske brodove najnovije generacije. Kontejnerski terminal je izgrađen, a u ovom trenutku se očekuje odabir budućeg koncesionara.