A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 16.2.2021

Prvi stup Pelješkog mosta uspješno spojen s kopnom

Postavljanjem čeličnog rasponskog elementa prvi je stup Pelješkog mosta povezan s uporištem na obali. Očekuje se kako će radovi na izgradnji najdužeg mosta u Hrvatskoj završiti do kraja ove godine.

Povezivanjem prvog stupa s kopnom, Pelješki most je u ponedjeljak 15. veljače započeo svoj put preko Malostonskog kanala. Simboličnom trenutku na gradilištu u Komarni prisustvovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je s ministrima Josipom Aladrovićem i Radovanom Fuchsom boravio u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Tek jedan dan bio je potreban radnicima kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation za postavljanje masivnog 52-metarskog čeličnog rasponskog elementa od 587 tona, kojim je najbliži stup povezan s uporištem mosta na obali. Operacija je obavljena uz pomoć plutajućeg krana, a prethodila joj je višednevna priprema. S postavljanjem novih elemenata biti će sve lakše predočiti konačan izgled budućeg najduljeg mosta u Hrvatskoj.

Početak ugradnje kolničke konstrukcije komentirao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. – „Današnje spajanje konstrukcije Pelješkog mosta nam pokazuje kako je konačna realizacija cijelog projekta povezivanja juga Hrvatske sve bliža. Radi se o zaista impresivnoj operaciji koju su kineski izvođači nekoliko dana pripremali te su je danas uspješno izveli. Činjenica da radovi na mostu niti u jednom trenutku nisu bili zaustavljeni te da su i izvođači na pristupnim cestama maksimalno ubrzali sve radove ohrabruje nas i veseli jer to znači da će prvi automobili moći voziti Pelješkim mostom već sljedeće godine. Unatoč svim poteškoćama s kojima smo se susreli na početku realizacije ovog projekta, danas smo došli u situaciju da će ovaj projekt biti realiziran onako kako smo i najavljivali, što je još jedan dokaz kako ova Vlada ispunjava dana obećanja“, rekao je Butković.

Iz Hrvatskih cesta najavljeno je kako će radovi na izgradnji mosta biti završeni prije isteka ove godine, dok će za njegovo opremanje biti potrebno dodatnih nekoliko tjedana. Otvaranju Pelješkog mosta za promet prethodit će tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole, tako da bi prva vozila mogla prijeći novi most u ožujku ili travnju 2022. godine. Do otvaranja pristupnih cesta, koje je predviđeno za lipanj, za prilaz mostu putnici će koristiti čvor Brijesta i županijske ceste.

Impozantne dimenzije mosta, na čiju izgradnju će se utrošiti 33.700 tona čelika, trajno su svjedočanstvo važnosti projekta za povezanost čitavog hrvatskog teritorija. Projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta je vrijedan nešto više od 4 milijarde kuna, a kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ financira se s preko 2,7 milijardi EU sredstava.