A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 01.6.2021

Libertasu isporučeno 11 novih autobusa

27. i 28. svibnja dubrovačkom Libertasu je isporučeno osam novih niskopodnih autobusa. Isporuka je dio projekta obnove voznog parka vrijednog 18 milijuna kuna.

Odlučite li se boraveći u Dubrovniku provozati javnim prijevozom, primjerice, od Mokošice do Pila, izgledi da ćete naići na jedan od novih autobusa od prošlog su tjedna znatno veći. Naime, kao dio projekta nabave autobusa financiranog EU sredstvima i sredstvima Državnog proračuna u cjelokupnom iznosu od 18 milijuna kuna, početkom svibnja su Libertasu isporučena tri autobusa, a u četvrtak i petak je na adresu dubrovačkog prijevoznika pristigla glavnina od osam novih buseva.

Niskopodni autobusi MAN Lion’s City A21 nabavljeni su u okviru šire inicijative Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s ciljem obnove voznih parkova javnih prijevoznika, posredstvom koje je od 2017. godine do danas korisnicima u devet hrvatskih gradova isporučeno više od 200 vozila. Sredstva za nabavu novih dizel autobusa EURO VI norme osigurana su iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“. Uspiju li zadovoljiti kriterije za odabir, uspješnim prijaviteljima na javne pozive iz navedenog programa postaje dostupno bespovratno financiranje iz Kohezijskog fonda.

Suvremeni vozni park doprinosi udobnijoj vožnji, većoj pouzdanosti i dostupnosti usluge javnog prijevoza, osobito za nepokretne ili slabo pokretne osobe, povećanju osobne sigurnosti vozača i putnika, smanjenju troškova održavanja vozila te smanjenju negativnog utjecaja na okoliš smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Libertasov primjer zorno pokazuje prednosti ovog modela financiranja. Grad Dubrovnik i dio Dubrovačko-neretvanske županije opslužuje 115 dizelskih autobusa. Potpuna obnova flote iziskuje dugogodišnje planiranje i velika ulaganja, čiji iznos kod ovolikog broja vozila premašuje mogućnosti prijevoznika. Zbog toga se oni, a ujedno i korisnici javnog prijevoza, godinama suočavaju s problemom zastarjelosti dijela voznog parka i velikim brojem prijeđenih kilometara.

U dubrovačkoj gradskoj upravi razmišljali su na isti način: „Pomlađivanje i modernizacija Libertasovog voznog parka, osim do povećanja razine usluge u javnom gradskom prijevozu, vodi i smanjenim troškovima održavanja. Uz to, naslanjajući se na korištenje bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava, nema opterećenja na poslovanje Libertasa, a sve u cilju postizanja preduvjeta za besplatni prijevoz za građane Dubrovnika. Zahvaljujući primjeni visokih EURO 6 normi motora novih vozila smanjit će se i negativan utjecaj na okoliš“.

Zahvaljujući potpori Ministarstva i EU fondova, Libertas je ostvario značajan iskorak u obnovi flote i kvaliteti usluge. Efekt će biti još naglašeniji realizira li se planirana nabava dodatnih 18 autobusa, za koju je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nedavno donijelo odluku o financiranju.