A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 23.10.2020

Potpisan Ugovor s izvođačima radova na dogradnji luke Baška

Lokacija

Baška

Ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert i direktor tvrtke Aqua Mont Service, Zdenko Dvornik potpisnici su Ugovora o izvođenju radova na dogradnji luke Baška. Projektom se namjerava osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jučer je prisustvovao svečanom potpisivanju Ugovora s izvođačima radova na dogradnji luke Baška.

Potpisnici Ugovora su ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Goran Lajnert, te u ime izvođača radova direktor tvrtke Aqua Mont Service, Zdenko Dvornik. Svečanosti su nazočili i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te načelnik Općine Baška Toni Juranić.

Projektom dogradnje luke Baška namjerava se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja. Također, realizacijom projekta omogućit će se odgovarajući privez i sigurnost na vezu za brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, čime će se znatno podignuti razina usluge za korisnike javnih brodskih linija, prvenstveno u smislu uređenja prilaza za osobe s invaliditetom, kao i osiguravanju dostupnosti putničkog terminala vozilima dostave i hitne pomoći. Sve aktivnosti u okviru projekta doprinijeti će smanjenju zakrčenosti luke Baške.

Projekt je među prvima prijavljen na drugi krug poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kroz koji se ulažu europska sredstva u lučku infrastrukturu, čime se osigurava kvalitetnije i sigurnije povezivanje otoka s kopnom tijekom cijele godine.

Nakon potpisivanja Ugovora ministar Butković je istaknuo kako je u svih sedam primorskih županija, u suradnji sa nadležnim županijskim lučkim upravama, pokrenut veliki investicijski ciklus ulaganja u luke i pomorsko dobro, vrijedan preko milijardu kuna. Riječ je o projektima koji se uglavnom financiraju europskim bespovratnim novcem, u 85-postotnom iznosu.

Na području Primorsko-goranske županije provodi se pet takvih projekata, svi su aktivni, a neki se privode kraju, bez većih problema.”, naglasio je ministar Butković.

Svoje viđenje o važnosti ovog projekta za Općinu Baška iznio je načelnik općine Toni Juranić.   „Ovo je za Bašku uistinu povijesni projekt, ali ujedno i prva faza našeg sveobuhvatnijeg plana preobrazbe bašćanske obale koji će, nakon dovršetka radova na dogradnji luke, nastavak dobiti i u ostvarenju projekta uređenja obalnog pojasa Baške. Oba projekta – prvi u lučkom, a drugi u ambijentalnom smislu – pridonijet će promjeni vizure našeg mjesta, turističkog središta koje će realizacijom lučkog projekta dobiti mogućnost povećanja broja komunalnih i nautičkih vezova, jednako kao novu kvalitetu ugođaja koji je, s obzirom na značaj turizma, također važan“, zaključio je načelnik Općine Baška Toni Juranić.

Na ulaganja u lučku infrastrukturu hrvatskog Primorja osvrnuo se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.  „Višemilijunska ulaganja koja su realizirana, ona koja su u tijeku, kao i ona koja, poput bašćanskih, upravo kreću, vidljiv su dokaz kvalitetnog rada unutar svih za tu problematiku zaduženih županijskih odjela, naših 8 lučkih uprava, ali i lokalnih samouprava te resornog ministarstva s kojim odlično surađujemo“, ustvrdio je župan.

Ukupna vrijednost projekta dogradnje luke Baška je 41,2 milijuna kuna, a od čega se 33,8 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda.