A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 11.10.2021

Počeli radovi nakon kojih će luka Sali osvanuti veća i sigurnija

Ugovorom od 29. srpnja između Županijske lučke uprave Zadar, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i SAFU za projekt "Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku" riješeno je pitanje financiranja. Rano u listopadu počeli su građevinski radovi na realizaciji projekta.

Dva mjeseca nakon što je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt osigurano 76,8 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda i 13,5 milijuna kuna iz Državnog proračuna, radnici koje je angažirao konzorcij Adriaing d.o.o. i Kali gradnja su prionuli na posao dogradnje luke Sali na Dugom otoku, za čiju realizaciju na raspolaganju imaju dvije godine.

U razdoblju do kraja 2023. godine proširit će se i opremiti oko 150 m obale na potezu jugoistočno od carinskog veza. Proširenje rive nužno je kako bi se odvojio automobilski od pješačkog prometa unutar luke Sali, i osiguralo više mjesta na parkiralištu pretijesnom za nabujali promet. Na vanjskom kraju zahvata potom će se izgraditi lukobran u dužini od 116 m. Njime će nova privezna obala dobiti zaštitu od vjetra i valova s jugoistoka i juga. Vanjska strana lukobrana također će poslužiti za povremeni kratkotrajni privez.

Sali je glavna luka na Dugom otoku. Državne linije na relaciji Zadar – Sali svake godine prevezu, za lokalne uvjete pozamašnih, 140.000 putnika. Među putnicima su i posjetitelji Parka prirode u uvali Telašćica i Kornatskog otočja u susjedstvu.

Planiranom dogradnjom luka Sali će zadovoljiti sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima. To će značiti manje otkazanih plovidbi i kašnjenja, odnosno u prijevodu više zadovoljnih putnika. Kapacitet na vezu značajno će se povećati sa sadašnjih sedamdesetak vezova, a porasti će i kvaliteta priveza. Prođe li sve po planu, Saljani, njihovi gosti i brodari složit će se da je vrijedilo čekati par godina.