A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 11.1.2022

Master plan nudi pogled u budućnost prometa u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Danas je u Virovitici održana konferencija kojom je zaključen projekt „Izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“. Projekt su na konferenciji predstavili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, te Ivica Perica, direktor tvrtke UMiUM, koja je u suradnji sa zagrebačkim Građevinskim fakultetom i ljubljanskom tvrtkom PNZ svetovanje projektiranje izradila Master plan.

Na počasnim mjestima u Velikoj vijećnici sjedili su vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, predstavnici Brodsko-posavske županije i tvrtki uključenih u projekt.

Prometni master plan je strateški dokument koji definira infrastrukturne i organizacijske mjere koje će se poduzeti kako bi se do 2030. godine međunarodni i unutarnji promet unaprijedio u svim prometnim segmentima. Ostvaren je u skladu s nacionalnom prometnom strategijom, na temelju prometnog modela čija je izrada također dio projekta. Prometni model je sofisticirana računalna simulacija pomoću koje se analizira razina potražnje u različitim prometnim sustavima.

Župan Igor Andrović je na predstavljanju istaknuo najvažniji aspekt projekta, rekavši kako se projektom pokazalo partnerstvo jedinica regionalne samouprave i drugih relevantnih dionika koji su osigurali informacije o potrebama povezivanja i sjajne prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija. Uključenje pet županija, s Virovitičko-podravskom županijom kao nositeljem, presudno je za uspjeh analize, identifikacije budućih projekata prometnog sektora i određivanje prioritetnih ulaganja.

Vjerujem da će ovaj Masterplan prometa poboljšati prometnu dostupnost cijelog našeg područja kroz razvoj učinkovitog prometnog sustava. Naših pet slavonskih županija ima zajedničke prometnice koje u budućnosti želimo financirati, kao i one prometnice koje su svakoj od naših županija posebno važne. Masterplan je temelj upravo za sve te buduće ceste, dionice, pruge, prometnice koje će se financirati iz raznih izvora” – rekao je župan Andrović.

Projekt izrade prometnog Master plana za Istočnu Hrvatsku vrijedan 6,6 milijuna kuna ostvario je potporu od 5,6 milijuna kuna iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Županijske skupštine pet županija usvojile su Master plan u veljači i ožujku 2021. godine.