A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 29.8.2022

Lučka uprava Šibenik sklopila ugovor od 56 milijuna kuna za izgradnju zgrade pomorsko-putničkog terminala

U prostoru Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova 'Civitas sacra' potpisan je danas ugovor o izvođenju radova na projektu „Dogradnja gata Vrulje u sklopu pomorsko-putničkog terminala (PPT) u luci Šibenik (III. faza zahvata)“. Ugovor su potpisali ravnatelj Lučke uprave Šibenik Paško Dželalija i direktor poduzeća „Minigradnja” Antonio Perica. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 55.879.671,43 kuna (s PDV-om).

Predmet ugovora je izgradnja zgrade pomorsko-putničkog terminala u luci Šibenik, s uređenjem prometnih površina i instalacija. Zgrada u obliku trapeza sa stranicama 65,68 m i 36,64 m x 52,95 m sastojat će se od dva zatvorena volumena spojena jednostavnim jednostrešnim krovom. Centralni prostor ispunjavat će atrij. Predviđeno trajanje izgradnje je 22 mjeseca.

Dvodijelni koncept zgrade je u funkciji odvajanja domaćeg trajektnog prometa od međunarodnog prometa, koji podliježe carini i graničnoj kontroli. Lučka kapetanija, carina, policija i lučka uprava bit će smještene u dijelu zgrade namijenjenom međunarodnom pomorskom prometu. Dio zgrade namijenjen domaćem pomorskom prometu ispunit će prodavaonice karata, čekaonice i trgovine.

Svečanost potpisivanja ugovora bila je središnji događaj početne konferencije projekta „Dogradnja gata Vrulje“. Na konferenciji su bili nazočni potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, šibensko-kninski župan Marko Jelić te gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Šibenik je grad koji se i dalje razvija

Ministarstvo Olega Butkovića uključeno je u velik broj projekata na šibenskom području. „Malo koji grad danas u Hrvatskoj je napravio ovakav progres i dalje se razvija. Naše Ministarstvo je sudjelovalo na brojnim projektima u gradu. Tu je projekt Vrnaže koja je i pravi i jedinstveni primjer luke za komunalne vezove, zatim Poljana i garaža. To su projekti koji su promijenili grad, a takav će biti i ovaj.“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar dodajući da je u Šibensko-kninskoj županiji u posljednje četiri godine u projekte na pomorskom dobru uloženo oko 50 milijuna kuna.

Zgrada terminala za domaći i međunarodni pomorski promet s uređenjem prometnih površina i instalacija čini posljednju, treću fazu Projekta modernizacije infrastrukture luke Šibenik. Prva i druga faza dovršene su izgradnjom vezova za međunarodni i domaći pomorski promet. Vrijednost treće faze iznosi 61,9 milijuna kuna, a sufinancira se s 27,4 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda.

Pomorsko-putnički terminal će omogućiti putnicima niz pogodnosti. Osim zaštite od vremenskih neprilika, to su prostor za odlaganje prtljage i kupnju karata, osvježenje, korištenje sanitarnih čvorova, dobivanje informacija o putovanju i druge.