A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 05.10.2021

Ministar Butković obišao gradilište državne ceste koja spaja luku Rijeka sa zaleđem

Dnevni red sastanka ministra Olega Butkovića i gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića sadržavao je najvažnije projekte prometne infrastrukture na riječkom području. Ministar je sastanak u Rijeci iskoristio za posjet gradilištu državne ceste DC403, koja predstavlja jedan od najvažnijih i najskupljih projekata u portfelju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u ponedjeljak je održao sastanak s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem. Razgovarali su o realizaciji projekata prometne infrastrukture na području Rijeke i okolice. Prilikom posjeta Kvarneru, Butković je obišao radove na izgradnji državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka.

Cilj ovog projekta ključnog za Primorsko-goransku županiju je izgradnja nove cestovne dionice duljine 3,5 km spojene s postojećom gradskom prometnom mrežom. Nova prometnica uspostavlja direktnu vezu između čvora Škurinje na riječkoj obilaznici i novog terminala na Zagrebačkoj obali u zapadnom dijelu luke Rijeka. U sklopu državne ceste DC403 planira se izgradnja vijadukata Piopi i Mlaka, te trotračnog 1.300 metara dugog tunela Podmurvice.

Gradonačelnik Filipović obratio se medijima nakon sastanka. „Na području Grada Rijeke realizira se cijeli niz značajnih prometnih projekata, od kojih će mnogi biti završeni u ovom narednom mandatnom razdoblju. Radi se o projektima koji mijenjaju lice Rijeke i svrstavaju je tamo gdje i pripada, na ishodište Mediteranskog prometnog koridora, koji je prepoznala Europska unija, a Vlada RH osigurala EU sredstva za njihovu realizaciju.“, rekao je, naglasivši pritom dugogodišnju kvalitetnu suradnju između Grada Rijeke i Vlade RH. Izdvojio je komponentu prometnog povezivanja i odlučujuću ulogu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministar Butković osvrnuo se na dinamiku izvođenja radova te izrazio zadovoljstvo napretkom. „Projekt ide dobro, 800 metara tunela već je iskopano, očekujemo u veljači, najkasnije u ožujku iduće godine, da taj tunel bude probijen i vjerujem da će projekt, kako je i najavljeno, biti okončan u ljeto 2023. godine.“, kazao je ministar.

Usredotočenost na uspjeh luke Rijeka

Osim izgradnje ceste DC403, tema radnog sastanka bili su neki od projekata Lučke uprave Rijeka sufinanciranih sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe, poput radova na kontejnerskim terminalima Brajdica i Zagrebačka obala.

Za projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka je osigurano sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 442 milijuna kuna. Projekt je prvi na listi prometnih prioriteta Grada Rijeke budući da ujedno čini i okosnicu multimodalnog povezivanja kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali – razvojnog projekta od prvorazrednog značaja za unaprjeđenje poslovanja luke Rijeka.