A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 16.12.2019

Svečano otvorena nova pruga između Gradeca i Sv. Ivana Žabno

Lokacija

Sv. Ivan Žabno

Svečanošću u kolodvoru Sv. Ivan Žabno obilježeno je otvaranje nove željezničke pruge duljine 12,2 km koja se proteže od kolodvora Gradec do kolodvora Sv. Ivan Žabno.

Otvaranju pruge nazočili su  predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji su se s ostalim uzvanicima uputili na prvu vožnju vlakom od Sv. Ivana Žabno do Gradeca i natrag.

Ministar Oleg Butković je istaknuo zadovoljstvo zbog otvaranja nove pruge te je naglasio kako se trenutno ulažu velika sredstva u željeznice, točnije oko 1,2 milijarde eura. „Da najave velikih ulaganja nisu samo obećanja svjedoči i činjenica da danas, nakon pola stoljeća, svjedočimo novoj željezničkoj pruzi koja će povezivati Bjelovar i Zagreb, a do kraja godine ćemo potpisati dva važna ugovora. Jedan za radove na dionici od Vinkovaca do Vukovara, a drugi za dodjelu bespovratnih sredstava za jedan od najznačajnijih projekata, dionicu od Hrvatskog Leskovca do Karlovca.” istaknuo je ministar Butković.

Željeznička pruga Gradec – Sveti Ivan Žabno prva je novoizgrađena pruga u Hrvatskoj nakon 52 godine. Vrijednost cijeloga projekta, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz Kohezijskog fonda, iznosi 258 milijuna kuna.