A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 13.6.2022

Na konferenciji u Senju potpisan ugovor o izgradnji trajektnog pristaništa u uvali Stinica

Lučka uprava Senj predstavila je projekt „Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica” na uvodnoj konferenciji u Senju u ponedjeljak, 13. lipnja. Ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić i Nikša Musulin, predstavnik izvođača radova Pomgrad inženjering d.o.o. za graditeljstvo, su u sklopu konferencije potpisali ugovor za radove na trajektnom pristaništu. Konferenciji je prisustvovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ispred Ministarstva koje je za projekt osiguralo 16,1 milijun kuna iz Kohezijskog fonda i 2,8 milijuna kuna iz Državnog proračuna, pokrivši u cijelosti troškove provedbe.

Putnička luka Stinica od 2012. godine je glavna luka pristajanja koja povezuje otok Rab s kopnom. Međutim, nepovoljan položaj luke s obzirom na izloženost vjetru potrebno je poboljšati izgradnjom treće rampe. Nova rampa usto otvara mogućnost istovremenog pristajanja dva broda, te kraćeg vremena čekanja na ukrcaj za putnike i vozila. Nužno je smanjiti zakrčenost luke prije uvođenja novih trajektnih linija, što će u konačnici rezultirati boljom kvalitetom života stanovnika otoka Raba i Senja, kao i okolnih mjesta na području Ličko-senjske županije.

S ovim projektom, a prethodno smo završili Mišnjak koji je na otoku Rabu, zapravo ćemo logistički napraviti da će i Stinica i Mišnjak biti u svakom trenutku dostupni, a mogućnost pristajanja i sama gužva koja se događa u tim pristaništima će biti riješena na kvalitetan način.”, istaknuo je ministar Butković. Projekt Stinica opisao je kao dio investicijskog ciklusa vrijednog oko 2 milijarde kuna. „Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali jer se nikada, kao u posljednjih nekoliko godina, nije ulagalo u luke i u rive i to je jako dobro. Trenutno se provode 22 projekta sufinancirana europskim sredstvima koji će, osim otočnog povezivanja i stvaranja novih kapaciteta, doprinijeti preobrazbi lica i naličja svakog mjesta.

Izvođenje radova u Stinici planirano je u trajanju od 15 mjeseci. U tom razdoblju splitski Pomgrad izgradit će trajektnu rampu površine 371 m2, kao i dvije utvrdice i pristupne pasarele površine oko 200 m2. Rampa je projektirana za minimalni gaz od -5,00 m, s bočnim vezivanjem na gatu koji će biti opremljen vodom i strujom. Ugovorena cijena radova je 13,6 milijuna kuna.

Projekt izgradnje nove trajektne rampe u Stinici prima potporu iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 2. rujna 2021. godine.