A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 17.5.2021

Nabava novih autobusa za zadarsku Liburniju

U petak 14. svibnja 2021. godine u gradskoj upravi u Zadru potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o. Nabavom novog 21 autobusa vrijednog 49,5 mil. kuna prijevoznik će imati najmlađi vozni park u Hrvatskoj.

Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i direktor „Liburnije d.o.o.“ Edvin Šimunov, u petak 14. svibnja 2021. godine u gradskoj upravi u Zadru potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.

Projekt predstavlja nastavak ulaganja koji doprinosi kvaliteti usluge javnog prijevoza građana u sklopu Drugog poziva za sufinanciranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prijevoza, obzirom je prvotna nabava 25 novih autobusa realizirana te su autobusi isporučeni u rujnu 2019. godine u Zadru.

Projektom će se osigurati nabava 21 novog autobusa – od toga 6 gradskih niskopodnih (12m), 12 prigradskih visokopodnih (12m), 1 prigradski visokopodni s podiznom rampom za invalide (12m) i 2 prigradska visokopodna autobusa (15m) koji zadovoljavaju Euro VI normu ispušnih plinova, a kojima će se zamijeniti dio zastarjelog voznog parka. Poduzeće Liburnija je, kao i većina javnih gradskih prijevoznika u Hrvatskoj, suočena s problemom zastarjelosti dijela voznog parka, odnosno sa starošću i velikim brojem prijeđenih kilometara dijela autobusa, zbog čega je Ministarstvo i pokrenulo ovaj važan projekt obnove voznog parka kroz koji je u proteklom razdoblju nabavilo više od 200 novih autobusa u devet gradova diljem Hrvatske.

Projekt ima za cilj podizanje i unaprjeđenje kvalitete javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje operativnih troškova i jačanje održivosti prijevoza.

Ukupna vrijednost projekta nabave novih autobusa iznosi 49.450.937,50 kuna. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 39.560.750,00 kuna, dok je iznos bespovratnih sredstava 33.500.000,00 kuna koji će se financirati sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Ovaj važan Ugovor nabave novih autobusa iz EU fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna, poklon je gradu Zadru, Zadarskoj županiji i svim našim stanovnicima. Naime, projekt se financira 85% sredstvima Europske unije te je 15% sredstava osigurano u državnom proračunu. Uz već prethodno isporučenih 25 novih autobusa, Liburnija d.o.o. drugom nabavom novog 21 autobusa imati će najmlađi vozni park u Hrvatskoj. Nećemo stati na ovome ugovoru, već pripremamo daljnje zajedničke projekte, kao što su nabava električnih autobusa i ugradnja električnih punionica”, istaknuo je državni tajnik Josip Bilaver.

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako je ovo veliki korak u cilju razvoja i unapređenja cjelovitog prometa na području grada.

Prihvatljiv za okoliš, bolji, brži i efikasniji javni prijevoz dugoročno će doprinijeti i većem korištenju javnog prijevoza od strane stanovnika uz smanjenje korištenja osobnih automobila” istaknuo je Dukić.

I župan Božidar Longin s veseljem je pozdravio potpisivanje ugovora jer će se, osim što donosi poboljšanje kvalitete života, nabavkom novih autobusa smanjiti štetni utjecaj na okoliš.

Kao župana, veseli me nabava 21 novog autobusa i vjerujem da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobuse, jer su ovi autobusi za navedeno i prilagođeni. Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj zagađenja na okoliš, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak ka tome“, zaključio je Longin.