A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 10.5.2022

Šibenik preuzeo 11 autobusa oko kojih gradi novi sustav mobilnosti

Primopredaja posljednja dva od ukupno jedanaest novih niskopodnih autobusa za potrebe šibenskog gradskog prijevoza obavljena je 29. travnja. Grad Šibenik je ugovor o nabavi autobusa s petogodišnjim održavanjem i dugogodišnjim jamstvom, vrijedan 26,16 milijuna kuna, sklopio 31. kolovoza 2021. godine s Auto Hrvatska Prodajno Servisnim Centrima.

Autobusi su proizvedeni u Poljskoj, u pogonu proizvođača MAN u gradu Starachowice. Duljine su 12 metara, a pogoni ih dizelski motor norme EURO 6. Budući da se radi o niskopodnim vozilima, pružaju olakšan pristup za slabo pokretne osobe.

Nabava flote novih narančasto-crnih autobusa dio je projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u gradskom prijevozu“, koji provodi komunalno poduzeće Gradski parking u partnerstvu s Gradom Šibenikom. Najveća stavka projekta bila je izgradnja i opremanje podzemne garaže i logističkog centra na lokaciji središnjeg gradskog trga Poljana, koji je u sklopu radova uređen.

Kao ni izgradnja logističkog centra, nabava autobusa sama po sebi ne predstavlja rješenje prometnih problema u Šibeniku. Stoga projekt uključuje i opremanje 17 najfrekventnijih autobusnih stajališta informativnim displejima, te izradu mobilne i računalne aplikacije za kupnju prijevoznih karata, plaćanje parkinga i pristup informacijama o prometu.

Ovaj višedimenzionalni projekt vrijedan 99,3 milijuna kuna ostvaruje potporu iz Kohezijskog fonda Europske unije, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Vrijednost potpore iznosi 73,8 milijuna kuna.

U Gradu Šibeniku očekuju kako će autobusi u rujnu preuzeti sedam gradskih linija od starijih vozila koja su trenutno u prometu. Točan izgled novih linija odredit će se na temelju rezultata prometne studije, koju u sklopu projekta izrađuje tvrtka Ernst&Young. Traženi standard za prometovanje 11 autobusa su polasci svakih 20 minuta.

Željeni ishod rada na projektu integrirane mobilnosti jest javni prijevoz na koji se građani mogu osloniti.