A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 19.10.2021

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen“ predstavljen javnosti

Ponedjeljak prijepodne je vodstvo Grada Novalje i Ličko-senjske županije provelo u obilasku radova na trajektnom pristaništu Žigljen i konferenciji posvećenoj projektu. Dogradnja će širom otvoriti ova "vrata" otoka Paga, kako bi omogućila pristup pristaništu za veće, 120-metarske brodove.

Konferencija za projekt „Rekonstrukcija i dogradnja trajektnog pristaništa Žigljen“ održana je jučer u hotelu Olea u Novalji. Glavni sudionici konferencije bili su ličko-senjski župan Ernest Petry, predsjednik županijske skupštine Marijan Kustić, ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas, te gradonačelnik Novalje Ivan Dabo. Konferenciji je prethodio obilazak radova na pristaništu, koji se odvijaju neometano i u naprednoj su fazi.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 73,4 milijuna kuna, koji je iz Kohezijskog fonda sufinanciran sredstvima u iznosu od 62,4 milijuna kuna. Nositelj projekta je Lučka uprava Novalja. Konferencija je potvrdila kako su očekivanja velika, kao i vrijednost investicije. Povećanje kvalitete života, zadržavanje otočnog stanovništva i razvoj otoka Paga su glavni putokaz u provedbi.

Ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas u svom obraćanju istaknuo je važnost projekta i benefite koje osigurava na otoku Pagu, kao i u okolnom području.

Provedbom projekta osigurat će se adekvatan privez i sigurnost brodskih linija, veći kapacitet i razina uslužnosti postojeće luke te cjelokupno povećanje nivoa usluge. Također će se skratiti boravak i čekanje vozila na ukrcaj. Ujedno, smanjit će se gužve na pristaništu, a sve navedeno pridonijet će poboljšanju uvjeta povezanosti otoka s kopnom i općenito opstanku i razvitku grada Novalje i otoka Paga“, rekao je Vidas.

Preobrazba trajektnog pristaništa Žigljen uključuje produljenje i rekonstrukciju triju obala pristaništa, stvaranje preduvjeta za prihvat plovila maksimalne dužine 120 m, te izgradnju nasipa koji će obale štititi od vjetra i valova, a ujedno omogućiti pristajanje plovila po lošim vremenskim uvjetima.

Prema riječima gradonačelnika Novalje Ivana Dabe, luka Žigljen predstavlja „vrata“ otoka Paga te je stoga ulaganje u njenu infrastrukturu iznimno važno. Kao dokaz u prilog svojoj tvrdnji naveo je ulogu luke Žigljen u uspostavi opskrbnog koridora u ratnim uvjetima 90-ih.