A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 27.7.2022

Pelješki most pušten u promet „Pravi značaj njegove izgradnje tek će se vidjeti u vremenu koje dolazi“

U utorak je, kroz cjelodnevni program koji se odvijao s obje strane Pelješkog mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, održana prigodna svečanost povodom otvorenja Pelješkog mosta, a završena je izvedbom "Himne slobodi" i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metara dugog Pelješkog mosta.

Ostvaren je hrvatski san

Svečanosti puštanja u promet Pelješkog mosta nazočio je cjelokupan državni vrh, predstavnici europskih, međunarodnih i vjerskih institucija, predstavnici akademske i stručne javnosti te brojni hrvatski građani.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom je prigodnom obraćanju rekao kako je riječ o povijesnom danu za Hrvatsku te uputio zahvalu svim izvođačima i vladama koje su radile na realizaciji projekta za koji je rekao da je projekt ponosa kojim je spojen jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti, ponosa i zahvalnosti. Radosti što smo ostvarili projekt koje uistinu državni, strateški, svehrvatski i nadasve nadstranački. Ovo je projekt generacije, projekt ponosa. Ponosa zbog toga što smo dio generacije koja je ostvarila ovako veliki čin spajanja hrvatskog teritorija, spajanja juga Hrvatske, južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje“, rekao je premijer.

Svim vladama prije nas, svima onima koji su sanjali i imali ideju da se projekt realizira. Uspjeli smo zajedno ostvariti hrvatski san.“

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost zbog mogućnosti da zajednički svjedočimo ovom, za Hrvatsku povijesnom, trenutku.

Ovo čemu danas svjedočimo zlatnim slovima ostat će upisano u suvremenoj povijesti Hrvatske i hrvatskoga naroda. I postoji li nešto što bismo danas mogli reći, a da nije već rečeno, o dugoj povijesti čežnje za spajanjem svoga teritorija, o važnoj podršci Europske komisije, o velebnom zdanju i impresivnoj izgradnji Pelješkog mosta, o njegovom gospodarskom, prometnom i, nadasve, nacionalnom značaju. Postoji li danas nešto veće i veličanstvenije od ovog trenutka u kojem čujemo i osjećamo samu radost, uzbuđenje i ponos iznad svega?“ – istaknuo je ministar Butković u svom govoru te poručio kako je Pelješki most na ponos ljudima Pelješca, Dubrovnika, otoka i svih područja koja mu gravitiraju.

Pušteno u promet 25 kilometara cesta

Ministar je podsjetio kako će Pelješki most skratiti vrijeme putovanja, olakšati svakodnevni život, donijeti mnogobrojne dobrobiti u gospodarskom i u svakom drugom smislu.

Pelješki most značit će okretanje jedne nove stranice u životu cijelog dubrovačko – neretvanskog kraja, a pravi značaj njegove izgradnje tek će se vidjeti u vremenu koje dolazi.“ – poručio je potpredsjednik Vlade, ministar Butković i pozvao sve nazočne da zajednički proslave puštanje u promet Pelješkog mosta, koji s pristupnim cestama konačno povezuje 300 godina razdvojeni hrvatski teritorij.

Pelješki most izgrađen je u okviru projekta Cestovne povezanosti s Južnom Dalmacijom, ukupno vrijednom oko 520 milijuna eura, za što je osigurano 357 milijuna eura europskih sredstava. Projekt je obuhvatio gradnju ukupno 32 kilometara cesta, a u promet su s Pelješkim mostom puštena ukupno 25 kilometra s pripadajućim pratećim objektima te je dovršetkom ovog Projekta postignut cilj značajnog jačanja prometne povezanosti državnog teritorija na samom jugu Republike Hrvatske.