A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 11.4.2019

Plenković i Li Keqiang na gradilištu – Pelješkim mostom počinje novo razdoblje odnosa Hrvatske i Kine

Lokacija

Pelješki most

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Kine, Li Keqiang posjetili su danas u mjestu Brijesta gradilište Pelješkog mosta.

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Kine, Li Keqiang posjetili su danas u mjestu Brijesta gradilište Pelješkog mosta. Dvojica premijera stigli su katamaranom do luke Prapratno te su razgovarali o tijeku radova na Pelješkom mostu, detaljima gradnje i daljnjoj suradnji Hrvatske i Kine.

U prigodnom obraćanju u mjestu Brijesta, predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je domaćinima i izvođačima radova na Pelješkom mostu, China Road and Bridge Corporation (CRBC), dodavši da oni posljednjih mjeseci ubrzano rade na realizaciji najvažnijeg i najvećeg infrastrukturnog projekta u Republici Hrvatskoj. “Ambicija različitih Vlada Republike Hrvatske, ali osobito poticaji, interesi i kontinuirano zalaganje za izgradnju ovoga projekta koji dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije, prisutni su u hrvatskom političkom, stručnom i medijskom prostoru već skoro 20-ak godina”, posjetio je.

Naglasio je da je riječ je o projektu koji za Hrvatsku, kada se realizira, ima doslovno strateško značenje, a to je da povezuje jug Hrvatske s ostalim dijelom zemlje. “Dakle, simbolički ovaj most osigurat će jedinstvo državnog teritorija. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu, ali isto tako, s obzirom na činjenicu da teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja i vanjsku granicu Europske unije još jedno određeno vrijeme, za sve hrvatske građane, za sve one koji dolaze u Hrvatsku, znači nesmetan promet do krajnjega juga”, poručio je. Plenković je činjenicu da se projekt Pelješkoga mosta, zajedno s prilaznim cestama ukupne vrijednosti 520 milijuna eura, sufinancira sredstvima Europske unije u iznosu od 357 milijuna eura, istaknuo posebno važnom i vrijednom. Kazao je da će Pelješki most predstavljati trajni spomenik, u najvidljivijem smislu, prvih nekoliko godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.