A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 03.9.2021

Potpisivanjem ugovora učinjen iskorak prema uređenoj i funkcionalnoj luci Rab

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab. Ugovorom vrijednim 36,5 milijuna kuna financira se izgradnja sekundarnog zaštitnog lukobrana i sanacija obale od novog lukobrana do središnjeg gradskog trga - Varoši.

Svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab održana je jučer u atriju Kneževog dvora u gradu Rabu. Potpisnici ugovora vrijednog 36,5 milijuna kuna, za koji su sredstva osigurana iz Kohezijskog fonda i državnog proračuna u omjeru 85:15, su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić.

Osim spomenutog ugovora, zahvaljujući kojemu će Rab dobiti kvalitetniju lučku infrastrukturu, ovom je prigodom potpisan i ugovor za drugi projekt povezivanja s otokom Rabom. Radi se o izgradnji trajektne rampe u luci Stinica, ticajnoj luci linije 337 Stinica – Mišnjak (jug otoka Raba).

Svečanosti na Rabu uz potpisnike su prisustvovali ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, saborski zastupnik Josip Borić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ličko senjski župan Ernest Petry, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović.

Modernizacija luke Rab ispunit će obećanje bolje povezanosti otoka

Projekt u luci Rab je nastavak ranije započete rekonstrukcije s ciljem modernizacije cjelokupne luke. Prva faza uključivala je uređenje infrastrukture i unaprjeđenje ribarske djelatnosti na gatu Pumpurela u vrijednosti 20 milijuna kuna. Nastavak rekonstrukcije, koji je predmet novog ugovora, uključuje izgradnju sekundarnog zaštitnog lukobrana dužine 44 metra, te sanaciju 400-tinjak metara obale od novog lukobrana do središnjeg gradskog trga – Varoši.

Nenad Debelić, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, najavio je realizaciju nove faze rekonstrukcije prigodom posjeta ministra Butkovića Rabu, u travnju ove godine. „Tim ćemo zahvatom osigurati uvjete da tijekom cijele godine brodovi mogu biti prisutni u luci Rab, pružit ćemo jedan puno veći standard i, ono što je najvažnije, saniramo obalu koja je doista dotrajala, ali će i sama reorganizacija unutar luke po pitanju vezova pružiti u turističkom smislu jednu drugu dimenziju, od prihvata puno većeg broja nautičkih plovila, jahti i turističkih brodova, do uređenja komunalnog dijela u samom korijenu luke Rab“ – kazao je tom prilikom ravnatelj Debelić.

Umanjen utjecaj juga i valova na akvatorij luke, povijesna jezgra grada zaštićena od plavljenja mora, osigurano pristajanje brodova u svim vremenskim uvjetima. Nabrojano su samo neki od ključnih ciljeva koje treba realizirati kroz projekt „Rekonstrukcija i sanacija luke Rab“. U konačnici, ostvarenjem ciljeva stvaraju se preduvjeti za bolju prometnu povezanost otoka s ostalim morskim destinacijama.