A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 18.1.2021

Ministarski posjet gradilištu pristupnih cesta mostu Pelješac

Ministrica regionalnoga razvoja Nataša Tramišak i ministar prometa Oleg Butković obišli su radove na pristupnim cestama mostu Pelješac. Izvođači uvjeravaju kako će Pelješki most i pristupne ceste biti spremni za turističku sezonu 2022.

Pristupne ceste neće prestupiti rokove

Ston je prošloga petka bio domaćin predstavnicima najviše izvršne vlasti. Čelnici tijela županijske i lokalne samouprave s krajnjeg juga Hrvatske – župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković te načelnici općina Konavle, Ston, Orebić i Janjina ugostili su ministricu regionalnoga razvoja i fondova EU Natašu Tramišak i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, kao i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića i druge uzvanike.

Program posjeta uključivao je svečanost potpisivanja ugovora i sporazuma za obnovu i modernizaciju luka na području Dubrovačko-neretvanske županije, kao i obilazak radova na pristupnim cestama mostu Pelješac. Radovi se odvijaju kod nedavno probijenog tunela Debeli brijeg, nedaleko Stona.

Obilasku je prethodio koordinacijski sastanak na kojem su ministrica Tramišak i ministar Butković upoznati s trenutnom dinamikom radova, u prisustvu predsjednika uprave HC-a Josipa Škorića. O ostvarenom napretku imali su priliku čuti izravno od izvoditelja, nadzornih inženjera i voditelja projekta Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Danas smo imali koordinacijski sastanak s predstavnicima svih izvođača i nadzora na svim fazama izgradnje Pelješkog mosta. Taj projekt ide svome kraju, kako most tako i ceste. Većih problema i kašnjenja nema i do sezone 2022. godine ćemo imati gotov Pelješki most, a vrlo brzo i pristupne ceste koje su sastavni dio projekta. To je najveći i najznačajniji infrastrukturni projekt u RH. Mi smo u obilasku druge faze projekta, cesta koje izvodi tvrtka Strabag. Kao što znate probijen je tunel Debeli brijeg 74 dana prije predviđenog roka”, rekao je ministar Butković.

Inicijalno je postojala bojazan kako bi se izgradnja pristupnih cesta mostu Pelješac zbog složenosti radova i neizvjesnosti postupaka javne nabave mogla pretvoriti u Ahilovu petu čitavog projekta povezanosti s južnom Dalmacijom. Međutim, proteklo izvještajno razdoblje obilježila je konsolidacija kod izvođača radova, kako austrijskog Strabaga, tako i grčkog AVAX-a zaduženog za izgradnju stonske obilaznice. To je omogućilo intenziviranje radova i poboljšanu sinkronizaciju projektnih aktivnosti, čime je otklonjen dio ranjivosti. Probijanje tunela Debeli brijeg, jednog od najzahtjevnijih objekata na trasi, najavilo je mirniji ulazak u novu 2021. godinu.