A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 12.5.2022

Potpisan ugovor za radove za novu Luku Korčula – luku Polačište

U pozadini 20. obljetnice puštanja u promet Mosta dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i svečane sjednice Županijske skupštine povodom Dana Dubrovačko-neretvanske županije, u srijedu 11. svibnja u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održano je potpisivanje ugovora za radove za novu Luku Korčula – luku Polačište.

Sklapanjem ugovora vrijednosti 136,5 milijuna kuna između ravnatelja Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeića i Zdenka Dvornika, predstavnika Izvođača Aqua mont service d.o.o. Hrvatska i Aqua mont service d.o.o. Srbija, okončan je zamršeni proces javne nabave, koji je odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u veljači spašen od poništenja.

Svečanost potpisivanja odigrala se u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, saborskog zastupnika Branka Bačića, župana Nikole Dobroslavića, gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, zamjenika župana Joška Cebala i drugih uzvanika.

Sve linije konvergirat će u Polačištu

Najveće javno ulaganje u novijoj povijesti otoka Korčule ima za cilj izgradnju lučke infrastrukture na lokaciji Polačište u neposrednoj blizini Žrnovske Banje, 4 km zapadno od grada Korčule. Luka Polačište je zamišljena kao luka otvorena za javni promet, namijenjena za trajekte, katamarane, brodove, kruzere, plovila opskrbe i ostala turistička plovila.

U novu vrhunski opremljenu luku će se nakon otvaranja premjestiti linije za koje su luke Dominče i Korčula postale pretijesne. Naime, na linijama 634, 9608 i 9807 i četirima sezonskim linijama bez obaveze javne usluge, a koje se planira izmjestiti na lokaciju nove luke Polačišta, u pred-kriznoj 2018. godini putovalo je 1.346.502 putnika i prevezlo se 263.649 vozila. Ova razina opterećenja uzrokuje prometnu zagušenost u centru grada Korčule i stvara velike gužve.

Građevinski radovi na istočnom dijelu luke Polačište obuhvaćaju izgradnju 125 m privezne obale s trajektnim vezom i operativnog gata dužine 55 m s dvije trajektne rampe. Na zapadnom dijelu luke predviđena je privezna obala dužine 218 m, s mogućnosti prihvata više brodova istovremeno ili jednog broda dužine veće od 200 m, te gat pomorskog graničnog prijelaza dužine 50 m. Projekt predviđa i izgradnju zgrade pomorsko-putničkog terminala, površina za ukrcaj vozila i putnika te uređenje okretišta autobusa javnog prijevoza kojima će se putnici transferirati u centar grada Korčule.

Za izvođenje radova su predviđene dvije i pol godine.

Trošak radova od 136,5 milijuna kuna glavna je stavka projekta „Nova luka Korčula – luka Polačište“ ukupne vrijednosti 189,7 milijuna kuna. Projekt ostvaruje potporu iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u iznosu 182,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Preostalih 7,1 milijuna kuna osigurava ŽLU s Dubrovačko-neretvanskom županijom.