A A

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI) aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz financijsko razdoblje 2014.-2020. Unaprjeđenje web stranice sufinancirano je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objavljeno: 07.5.2020

Potpisan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za dionicu Hrvatski Leskovac – Karlovac

Lokacija

Karlovac

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je danas, zajedno s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petricom, ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekt “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac”.

Pružna dionica Hrvatski Leskovac – Karlovac duljine 44 kilometra nalazi se na željezničkoj pruzi Zagreb Glavni kolodvor – Rijeka, a rekonstrukcija i nadogradnja drugog kolosijeka unaprijedit će ne samo prigradski promet grada Zagreba i Karlovca, već će u konačnici utjecati na konkurentnost Luke Rijeka poboljšanjem njezine povezanosti s tržištima srednje Europe.

Projekt “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac” vrijedan je 2 milijarde i 721 milijun kuna, od čega se 85 posto sufinancira sredstvima iz Kohezijskog fonda putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.– 2020.

„Potpisali smo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Hrvatskoj, drugi po vrijednosti nakon Pelješkog mosta i tako je u mandatu ove Vlade započela izgradnja nizinske pruge prema Rijeci.“, istaknuo je ministar Butković te naglasio kako danas u prometnu infrastrukturu ulažemo 20 milijardi kuna raspoređenih na 85 projekata.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. „Nakon što smo izgradili ceste i uložili u pomorske i zračne luke, sada su na redu željeznice. Potpis ovog ugovora važan je i za Grad Karlovac i njegove građane koji će dobiti kvalitetniju i bržu željezničku vezu prema Zagrebu.“, naglasio je predsjednik Vlade RH Plenković te istaknuo kako je dobro da se ovaj ugovor potpisuje nekoliko dana prije negoli Hrvatska počne predsjedati Europskom unijom, jer je to još jedan primjer koliko je članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji važno, između ostalog i za razvoj prometne infrastrukture.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić prilikom potpisivanja ugovora je istaknuo kako potpisivanje ovog ugovora označava početak izgradnje nizinske pruge na dijelu od Zagreba prema Rijeci, dok je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric naglasio kako nema ljepšeg završetka godine od trenutka u kojem potpisujemo ugovor za izgradnju drugog najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj.